Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius i 2021, hvor 1.017 husejere har deltaget.

84 procent svarer, at de har haft besøg af fremmede katte i haven. Et flertal på 56 procent føler sig ikke generet af kattene, men 28 procent svarer, at de føler sig generet af de ubudne gæster.

Ifølge haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl, er der en god grund til at forholde sig kritisk til de fremmede katte i haven. Men hun maner dog samtidig til besindighed.
 

Poter på bilen og kattelort i sandkassen

- Det største problem ved fremmede katte i haven er, at de besørger i haven. Det kan være ulækkert, særligt, hvis man har en sandkasse, som katten bruger som toilet, siger Berit Rørbøl.

Hun forklarer, at katte elsker løs, bar jord, når de skal besørge. Det er derfor, at haveejerne særligt oplever kattelort i sandkasser, bede og køkkenhaver med bar jord, hvor kattene let kan grave og dække til.

- Nogle oplever også, at kattene laver potespor eller ridser på deres bil. Og det kan især blive et problem, hvis du har en cabriolet med blødt tag, hvor kattene kan sætte kløerne i. Katte elsker også bløde hvilesteder, så de kan finde på at hvile sig på dine udendørs hynder eller gå ind i dit skur eller havestue, hvis døren står åben, siger Berit Rørbøl.

- Og hvis man fodrer fugle i haven, for at få dem tæt på, er det jo også træls, hvis de i stedet jages bort af en kat. 

Kattelort kan have sygdomme og bakterier

Man skal dog være varsom med kattens efterladenskaber, påpeger Berit Rørbøl. Der kan nemlig være sygdomme i.

- Du skal faktisk fjerne kattelort, hvis du ser det i din have. Det kan ikke bruges som gødning, ligesom fx hestepærer, da der kan være bakterier og sygdomme i, så det skal smides ud, og du skal sørge for at skylle dine grøntsager godt, hvis en kat har besørget i din køkkenhave, råder Berit Rørbøl.
 

Det gør vi for at holde fremmede katte i haven væk

Det er meget forskelligt, hvad man gør, hvis overhovedet noget, for at undgå de fremmede katte i sin have. Et flertal gør intet for at holde katten væk, mens de, der gør noget, især enten lader sin hund eller kat jage den fremmede kat væk, eller selv prøver at forskrække katten. Andre sprøjter vand på den eller løber efter den.

Tal med kattens ejer

Den enkle og mest fredelige løsning kan ofte være at tale med kattens ejer. Det anbefaler Janne Papillon fra Kattens Værn.
 
- Hvis katten færdes på din grund og er til væsentlig gene for dig og din familie, er der flere ting, du kan gøre. Start med at tale med kattens ejer om problemet. Det giver ejeren en chance for at rette op på problemet. Hvis han/hun samtidig skal erstatte eventuelle skader, som katten har forvoldt på din grund, vil det i langt de fleste tilfælde være i ejerens interesse at finde en varig løsning, forklarer hun.

Og netop dialog med katteejeren tog Berit Rørbøl selv i brug, da hun havde problemer med en kat, der inviterede sig selv på besøg inde i huset.

- Ejeren sagde, at vi bare skulle smide den ud. Det var simpelthen en dårlig vane, den havde fået, og de var selv trætte af det. Så med ejerens velsignelse var det, hvad vi gjorde. Senere fik vi en hund, og så forsvandt kattene helt fra vores have, fortæller hun.

Undgå katte i haven med bunddække i bedet og net eller låg over sandkassen

Berit Rørbøl har i sin egenskab af havearkitekt ofte arbejdet med legepladser, og her er et overdække på sandkassen obligatorisk.

- Man bør altid dække sandkasser til med net, gitter eller låg, hvis der er katte i området. Det gør jeg altid, når jeg er med til at bygge legepladser. 

Og oplever du, at kattene besørger i dine bede, er Berit Rørbøls bedste tip at plante tæt. 

- Hvis der er plantet tæt, så gider kattene ikke besørge der. De går efter løst sand, nyopgravet jord og grus eller ærtesten i indkørslen. Plant fuldt bunddække i dit bed og vælg gerne stedsegrønne planter. I indkørslen kan du bruge skærver i stedet, de er nemlig for skarpe til kattens smag, forklarer hun.

 Dufte mod katte i haven

  • Te. Strø brugt te i dine bede. Særligt duften af citrus, pebermynte og eukalyptus.
  • Rosmarin og timian. Vand omkring dine bede med et afkog af disse krydderurter.
  • Kakao-Flis. Brug kakaoflis som jordforbedring i dine bede.
  • Kaffegrums. Spred kaffegrums i dine bede.
  • Bentjære. Dryp det, de steder du vil holde katten fra.

Hold kattene væk med dufte – hvis du selv kan holde det ud

Bestemte dufte er et kendt tip mod katte i haven, men det kræver også, at du selv gider duftene og lydene i din have.

- Det bliver ofte anbefalet at holde katte væk med forskellige dufte fra bestemte planter, kaffe- eller tegrums. Jeg har ikke erfaring med, hvor godt det virker, og man skal også overveje, om man selv gider at kigge på eller dufte til citrusskaller eller te-grums i haven, siger Berit Rørbøl.

- Min erfaring er, at de fleste haveejere lever med kattene i deres have, og de løsninger, de bruger, er de nemme løsninger, som fx at sprøjte vand på katten, når de ser den. Det er også vigtigt at huske, at man ikke må gøre skade på dyrene, og jeg synes personligt ikke, at man skal skræmme dem. 

Klag til politiet

Hvis alt andet glipper, er det en mulighed at indfange katten selv, hvis du kan.

- Hvis dialog med kattens ejer ikke ændrer på situationen, må du gerne jage katten væk eller indfange den på en forsvarlig måde for at fjerne den fra din grund. Uanset, om du kender ejeren af katten eller ej, kan du også vælge at gå til politiet med en klage over en strejfende kat på din grund. Herefter kan politiet pålægge kattens ejer en bøde eller kræve, at katten skal holdes inde eller i løbegård, forklarer Janne Papillon fra Kattens Værn.

Hun understreger, at du hverken må skyde eller aflive en kat, der strejfer rundt på din grund, med den ene undtagelse, at du godt må aflive en kat uden forudgående advarsel, hvis der er overhængende fare for, at den angriber andre husdyr, mennesker eller ejendom.

Katteejer: Sørg for løst jord og sand i haven

Til katteejere, der har problemer med at holde katten på egen grund, er rådet: Sørg for at tilbyde din kat det, som den bruger de andre haver til, dvs. løs jord eller sand, den kan besørge i. 

- En dejlig udendørs ’kattebakke’ i form af løst sand og jord er vigtigt. Og husk at holde det rent, så det er indbydende for katten. Men katten er jo sin egen, og skal man sikre sig 100 procent, at den ikke går udenfor haven, bliver man nødt til at bygge en voliere, mener Berit Rørbøl.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af YouGov for Videncentret Bolius fra 18.-22. februar 2021 via internettet blandt danske husejere i alderen 25 år+. Der er i alt gennemført 1.017 CAWI-interviews (Computer Assisted Web Interview).

Se undersøgelsen her