Hvis fugerne mellem fliserne i dit badeværelse har sorte pletter, er de angrebet af skimmelsvamp. De sorte pletter ses oftest på de bløde fuger, men kan også forekomme på hårde mørtelfuger.

Du kan blive syg af skimmelsvampe, så det er vigtigt at fjerne dem. Selve skimmelsvampene er ret harmløse, men deres affaldsstoffer påvirker indeklimaet, og er skadelige for mennesker.

Hvordan fjerner jeg sorte pletter fra bløde fuger?

  • Prøv først at rense skimmelsvampen med fast brun sæbe. Lad det sidde nogle minutter og skrub grundigt. I nogle tilfælde er det ikke muligt at fjerne misfarvningen, selvom skimmelsvampen faktisk er fjernet. Alderen på fugen er afgørende her. Den sorte misfarve skal så bleges væk med et blegemiddel som eksempelvis citronsyre.  
  • Fjern fugen, hvis svampen ikke kan skrubbes af, eller hvis fugen slipper i kanterne eller smuldrer. En dårlig fuge tillader vand at trænge ind bagved, og det kan give råd og mere skimmelsvamp.
  • Skift fugen til en elastisk fugemasse, der indeholder fungicider, som bl.a. beskytter mod skimmelsvamp. Elastiske fugemasser finder du under navne som Sanitetssilikone, Vådrumssilikone, Byggesilikone eller lignende, og du kan få dem i forskellige farver.

Hvordan undgår jeg fremover sorte pletter på fugerne?

  • Hold de bløde fuger rene og tør dem af, hver gang du har været i bad, ellers kan de kalke til, og det gør det nemmere for snavs og fedt at sætte sig, hvilket giver gode betingelser for skimmelsvamp. Rengør fugerne med et sanitetsrengøringsmiddel, der også fjerner kalkbelægninger. Brug 2 dl sur opvaskemiddel og 1/4 dl eddikesyre. Det tager både kalk og fedt/sæberester på fugerne. 
  • Luft ud under og efter badning og sørg i det hele taget for en god ventilation på badeværelset. Skimmelsvampe kan kun vokse i boligen, hvis der er fugtigt. Slipper du ikke af med fugten, kommer skimmelsvampene tilbage efter kort tid.
  • Tjek de bløde fuger en gang om året. Bløde fuger i badeværelset holder ikke evigt. Hvor længe afhænger bl.a. af fugemassen, kvaliteten af arbejdet og påvirkningen af slid og fugt. Hvis fugen slipper i kanten eller smuldrer, skal den skiftes ud, så vandet ikke trænger ind bagved og giver ny skimmelsvamp.