Spørg Bolius

Hvordan undgår jeg fugt i sommerhuset i den periode hvor det ikke bruges?

Hej Bolius,

Jeg har brug for uvildig rådgivning om, hvordan jeg holder fugt og skimmelsvamp ude af mit kolonihavehus, som jeg har løbet her i vinter. Huset skal bruges i sæsonen, ikke om vinteren.

Huset et fra 1960, uisoleret og uden varmekilde om vinteren.

Der er i løbet af den sidste måned kommet pletvis skimmelsvamp ved komfur og og måske på 1 væg.

Huset et på 50 kvm. Væggene er to lag træ, og dele er måske gasbeton - huset virker velholdt men er jo gammelt.

Jeg har været i kontakt med SolarVenti og en anden leverandør af ventilationsanlæg. Jeg er simpelthen ikke i stand til at vurdere, hvilken løsning der passer til mit hus.

Mit mål er vel at få luftfugtighed ned fra ca 98% pt til vel 65%. Det ville også godt med lidt grundvarme - Uden at blive ruineret.

Måske må jeg gå på kompromis. Huset er gammelt og investering må stå i forhold til værdi.

De tidligere ejere har ventileret gennem to vægriste i soveværelse og lille vindue på klem i mellemgang øverst.

Jeg håber på gode råd til løsninger på mit problem.

Jeg vedlægger billeder.

Hej

Det er et problem at undgå fugt i huse, der ikke varmes op og måske ikke ventileres kraftigt nok.

Solarventi (eller som det hedder, når man ikke anvender fabrikationsnavnet, luftsolfangeranlæg) er bestemt en mulig løsning. Det er stort set gratis at anvende og det varmer og ventilerer godt. Ulempen er at det kræver der er sol, for at det virker. Men erfaring viser at et luftsolfangeranlæg godt kan holde en uopvarmet bygning forholdsvis tør og fri for skimmel.

En anden mulighed er et-rums varmegenvindings anlæg. (fabrikat navn bla Duka) Det er en ventilator, der både suger ud og blæser luft ind i huset. Ulempen ved denne er at den kræver strøm og for at få den optimale virkning skal der være en smule varme på i huset.

Du kunne overveje at opsætte en luft til luft varmepumpe op i sommerhuset som holder 8-10 graders varme på om vinteren. Hvis du så også sikre ventilation med et rums ventilatorer ville nok kunne holde skimmelsvampen på et minimum.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden