Spørg Bolius

Hvordan kommer vi af med lugten af fugtigt sommerhus?

Hej Bolius

Vi har et sommerhus på Læsø . et bjælkehus , bygget i 1972. De sidste 20 år har der været en skarp jordslået lugt i huset, som hænger i tøjet også efter man har forladt huset. Folk, der er allergiske overfor skimmelsvamp får symptomer i huset. Vi andre får ikke. For 4 år siden fik vi installeret en varmepumpe, der sørger for cirkulation hele vinteren. Det hjalp noget, men ikke sidste vinter, hvor lugten pludselig igen var meget påtrængende.

Hvem kan afklare årsagen til lugten - og hvordan får vi den fjernet?

Venlig hilsen Myrna P

 

Hej Myrna P

Det lyder voldsomt meget som skimmelsvamp. Og det er helt normalt at nogle reagerer på skimmelsvamp, mens andre intet oplever.

Der er to ting som kan hjælpe meget mod skimmelsvamp. Tør luft og varme. I jeres tilfælde har I fået hævet temperaturen, hvilket også automatisk gør luften mere tør. Men det kunne være der skulle mere tør luft til. En mulighed som mange har succes med i sommerhuse er luftsolfangere. Hver gang der kommer sol, vil der blive blæst varm og tør luft ned i sommerhuset. Jeg har bl.a. en kollega som har haft det i 15 år i hendes sommerhus, og hun kommer altid til et sommerhus som er tørt og rimelig lunt. En periode på 14 dage vil der ikke ske alverdens, men hvis der i et rimelig jævnt flow kommer tør og varm luft ned, så kan det hjælpe rigtig meget. 
Se mere her: Luftsolfangere

Men et andet problem er den skimmelsvamp der allerede er i sommerhuset. Hvis I ikke selv kan finde skimmel, så kunne det tyde på at det er i konstruktionerne. Og så vil I nok have brug for at få foretaget en indeklimaundersøgelse. Her vil jeg anbefale at I søger på nettet. der er mange som udbyder den slags undersøgelser.

En god byggesagkyndig vil måske også kunne finde årsag og løsning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden