Spørg Bolius

Sommerhuslugt, lugt af mug og skimmel i sommerhuset trods varmepumpe og affugter - hvad kan vi så gøre?

Hej Bolius

Vores sommerhus har desværre en kraftig jordslået lugt, som medfører, at vores tøj selv efter vask forsat har den karakteristiske sommerhuslugt.
Huset er af træ, opført i 1980 og står på punktfundament. Der er umiddelbart tørt under huset, og der er ikke umiddelbart tegn på fugtskader.Grunden kan dog være fugtig i vinterhalvåret.
Huset bliver brugt jævnligt året rundt. Efterår og vinter har vi en varmepumpe tændt på 10 grader samt en affugter, som kører kontinuerligt.
Taget blev skiftet for få år siden, og der er tørt over loftet.
Møblerne har stået i sommerhuset i flere år, men vi tænker ikke umiddelbart, at de er kilden til lugtgenerne.

Har I en god idé til, hvordan vi kommer lugten til livs, og hvordan vi finder årsagen hertil?

På forhånd tak.
vh Louise

Hej Louise
Muglugt/sommerhuslugt/kælderlugt - som regel peger det mod skimmelsvamp.Ventilation kan afhjælpe rigtig meget, men er skimmelsvampen gemt, er det ikke sikkert det er nok. Ofte vil man visuelt kunne finde frem til områder hvor der tydeligt er skimmelsvamp, men den kan også trives fint i konstruktioner, som gulv, væg og loft. Hvis I kan lugte denne karakteristiske lugt, så er det værd at overveje at få nogle fagfolk til at undersøge det nærmere. På sigt kan det udvikle sig grimt, og selvom I måske ikke har symptomer på at I påvirkes af skimmelsvamp (blot 3-5 % af os reagerer på skimmel), så er det ikke smart at gå rundt i. Vi lavede for år tilbage sådanne undersøgelser, men gør det ikke længere. Vi anbefaler ikke enkelte rådgivere eller håndværkere, men min anbefaling vil være at få et firma som er specialiseret i indeklimaundersøgelser til at lave et tjek. Der er bestemt håndværkere som fx tømrer, som kan finde frem til skimmelsvamp og komme med gode bud på løsninger, men firmaer som laver indeklimaundersøgelser har nu engang de bedste erfaringer og det bedste udstyr. 

Jeg tænker i har læst forskellige artikler om det, men her kommer min liste af relevante artikler.
Sundhedsfaren: Symptomer ved skimmelsvamp (bolius.dk)
Undgå skimmelsvamp: Sådan undgår du skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk)
Test for skimmelsvamp: Sådan tester du for skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk)
Fjerne skimmelsvamp: Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden