Hvordan undgår vi kloakvand i kælderen?

Hej Bolius.

Ved sidste skybrud - og for første gang i 50 år - fik vi kloakvand i kælderen. Der er to gulvafløb og et toilet. Det hele samles i brønden udenfor huset - se tegning.

Kan der laves en løsning i brønden udenfor, så tilbageløb stoppes allerede der?

M.v.h. Bent

Hej Bent

Der er overordnet 3 mulige løsninger, hvis du vil undgå kloakvand i kælderen ved skybrud.

Højvandslukke er en indretning med to klapper, som tillader spildevandet at komme ud af husets afløb, men ikke ind igen. Der er 2 typer. Dem til gråt spildevand (ingen toiletvand) og dem til sort spildevand (inkl. toiletvand)

Tilbageløbsstop er en indretning med en form for flyder, som automatisk lukker for returventilen, hvis vandet flyder den forkerte vej. Den beskytter hele huset.

En pumpebrønd opsamler vand, og pumper det først ud i det kommunale kloaksystem, når der er en vis mængde. Den er konstrueret, så der ikke kan løbe vand ind i huset. Under skybrud og andre gange hvor det kommunale system er overbelastet, kan du stadig benytte toiletter og vaske i huset, da brønden kan klare op til 2 dages ophobning uden, at den skal pumpe det videre.

Der er stor forskel på priserne. Højvandslukker koster inkl. montering fra 8.000-9.000 kr. pr. stk. (til gråt spildevand) til 35.000 kr. (sort spildevand, elektronisk betjening og alarmfunktion). Tilbageløbsstop koster fra 15.000-50.000 kr., mens pumpebrønden koster fra 25.000–70.000 afhængig af typen.

I netop dit tilfælde, skal du tage med i overvejelserne, at du har 3 rørføringer ud af huset. Så du vil skulle investere i 3 højvandslukker, eller få lavet ny rørlægning inde i huset.

Så umiddelbart peger pilen på enten tilbageløbsstop eller en pumpebrønd. For at tage den endelige beslutning, vil jeg anbefale dig at få en autoriseret kloakmester ud, så I sammen kan kigge på netop din situation, og snakke løsningerne igennem.

Du kan læse en del mere om løsningerne her: Sådan forebygger du oversvømmelse, Højvandslukke og Pumpebrønd

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Vi gør dig klogere på indeklima

Få et rent og sundt hjem

Indeklimaet i din bolig har stor betydning for dit eget helbred - og boligens. Dårligt indeklima er især aktuelt om efteråret og vinteren, hvor vi oftest opholder os mere indenfor og sjældnere lufter ud.

Det farligste for dit indeklima er radon - en radioaktiv gas, der hvert år koster menneskeliv. Test din bolig for radon her.

Nyhedsbrev om indeklima

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet om indeklima, accepterer du vores retningslinjer.

Hvis du fortryder din tilmelding til nyhedsbrevet, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af nyhedsbrevet.

 

Vi gør dig klogere på at eje eller leje

Tema om ejere og lejere

På nogle punkter minder boligejere og -lejere meget om hinanden, på andre punkter ikke. Med en ny, stor undersøgelse fra Realdania og Videncentret Bolius, er vi dykket ned i emnet og ser på de mange forskellige og lighedstræk der er mellem de to mest almindelige boligformer.

Stort tema i magasinet Bolius

I magasinet Bolius kan du læse et stort tema om ejere, lejere og andelshavere. Læs om forskellene, udviklingen og om fire familier, der bor på hver deres måde. 

Læs magasinet gratis

Vis resten af forsiden