Spørg Bolius

Hvordan vedligeholder jeg træterrasse - uden at belaste miljøet med unødvendig kemi?

Hej Bolius

Vi har en træterasse af ældre dato, ca. 20 år. Jeg vil høre, hvordan træet skal behandles. Vi har tidligere behandlet træet med træolie. Jeg syntes ikke, det ellers pæne resultat holder
særlig længe, max to år. Det er, som om malingen rejser sig fra brædderne og får et afskallet look. Jeg er egentlig godt klar over, at jeg skal rengøre, slibe og give den en ny omgang træolie.

Jeg tænker på alle de kemikalier, miljøet udsættes for, og når holdbarheden er så kort, findes der så ikke andre muligheder?

Fx bare at slibe brædderne og lade dem stå rå, eller kunne jeg give brædderne linolie? Jeg mangler viden og ideer, mange annoncer fra malerfirmaer reklamerer jo kun for, vi skal købe kemikalier, der vil løse problemet med grimme terrassebrænder.

Vh Birgit Pl

Hej Birgit

Jeg kan ikke være mere enig med jer i, at vi selvfølgelig skal skåne miljøet for så meget kemi som muligt.

Der udvikles på at lave biobaseret træbeskyttelse, men mig bekendt er det ikke på markedet endnu. Indtil da er det næstbedste at bruge en træbeskyttelse, der er miljømærket fx med EU-blomsten og/eller svanemærket.

Inden behandling skal den slidte overflade slibes væk, så træbeskyttelsen har de bedste betingelser.

Hvad restlevetiden tiden er for de ”gamle” terrassebrædder, og hvor længe en ny gang træbeskyttelse holder, er svært at sige. Lader I terrassebrædderne stå slebet, men ubehandlet, vil den af vind og vejr blive nedbrudt hurtigere. Så den løsning vil jeg ikke anbefale.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden