Spørg Bolius

Træterrasse i thermofyr, hvordan skal den behandles og vedligeholdes?

Hej Bolius

Jeg har købt træ til 50m2 terrasse i thermofyr.

Nu er jeg i tvivl om, om jeg skal gi den olie. Det siger farvehandleren ;-)

Den 20-år gamle trykimprægnerede terrasse (som jeg nu fjerner) har aldrig fået nogen behandling og har trods alt holdt længe.

1. Så skal jeg behandle aht. at bevare træets glød - eller har det også andre fordele, som fx at undgå algebelægning som gjorde den gamle terrasse spejlglat især om vinteren

2. I givet fald, hvor ofte skal jeg gi terrassen olie/overfladebehandle

3. i givet fald: hvilken type olie (vand-/terpentinbas,) pigmenteret

Tak

mvh

Vilhelm

Svar

Hej Vilhelm

En ting er hvad farvehandleren synes du skal gøre, noget andet er måske hvad producenten af Thermofyret synes, mener og anbefaler.

Dette er det vigtigste, så tag gerne fat i producenten af terrassebrædderne og forhør dig der, hvad der er bedst til dine nye terrassebrædder. Her tænker jeg især på dit sidste spørgsmål, om hvad de skal behandles med.

Når det så er sagt, så er der reelt ikke nogle træsorter der helt kan stå uden behandling. Selv brædder af komposit bør jævnligt behandles, for at sikre en lang holdbarhed.

Nogle træsorter har så mere brug for det end andre, men fælles for terrassebrædder er, at man ikke laver terrassebrædder i træsorter der ikke kan tåle den hårde belastning af at ligge ”vandret” og udsat, hvilket jo nærmest er det værste man byde træ.

Derfor kommer behandlinger også ofte til at handle om patina og algebehandlinger. Altså at træet skal behandles for at holde sig pænt og rent, (fri for alger mv.).

Så ja, det handler primært om glød og terrasser som man ikke falder på. Og hvor ofte der er brug for dette, afhænger området/haven omkring terrassen og så vind og vejr. Men reelt bør terrassen jo renses og behandles hvert år i foråret, så terrassen er klar til potter og havemøblerne igen.

Jeg håber du kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden