Spørg Bolius

Træterrasse ipé hvilken behandling skal jeg give brædderne for at de holder sig pæne?

Hej Bolius

Jeg skal til at lægge en træterrasse med ipé-brædder i samarbejde med en tømrer.

Som strøer har jeg købt nogle douglas-reglar i 45x95mm, som jeg skal have behandlet så de ikke rådner.

Jeg er i tvivl om en del forskellige ting:

- skal jeg kigge på specielle egenskaber ved grundingsolien når det er til Douglas? Jeg går ud fra at Douglas ikke i sig selv indeholder nok harpiks (som f.eks. lærk), og at jeg derfor er nødt til at behandle. Jeg har fravalgt lærk til strøer, fordi jeg er nervøs for at de vil vride for meget.

- er det både nødvendigt med grundingsolie og almindelig træbehandling ovenpå, eller kan jeg nøjes med grundingsolien? Vil grundingsolien forsvinde/miste effekten, hvis der ikke kommer noget ovenpå?

- vinder jeg noget holdbarhed ved at give dem en heldækkende farve ovenpå - f.eks. sort?

- er vand- eller oliebaseret bedst?

- hvilket produkt bør jeg kigge imod? Jeg har været omkring Harald Nyborg, men er i tvivl om kvaliteten på deres Droppen grundingsolie. Jeg har også kigget interesseret på Solignum, som man kan købe i Føtex og Bilka. Og så er der jo alle de dyre produkter.

Jeg er helt rundtosset…

svar

Hej Carsten K

Jeg vil forsøge at svare nogenlunde kronologisk som du har stillet spørgsmålene.

Det er rigtigt som du skriver at ’douglasgran’ i sig selv ikke er selvimprægneret og derfor skal have en overfladebehandling/træbeskyttelse for at kunne holde lang tid. Det vil i den forbindelse være en god ide først at bruge en grundingsolie inden den egentlige træbeskyttelse.

Grundingsolien ”mætter” træet, så du ikke skal bruge lige så meget af den afsluttende træbeskyttelse. Hvis ikke du bruger en grundingsolie, vil første behandling med træbeskyttelse være ligesom med grundingsolie, at det vil ”mætte” træet hvorefter flere behandlinger kan være nødvendige.

Grundingsolien vil ikke i sig selv være tilstrækkelig som overfladebehandling.

Om du vælger en træbehandling med eller uden farve har ikke den store betydning. Træbeskyttelse med en farve kan være mere UV-bestandig, men i dit tilfælde hvor strøerne mere eller mindre er dækket af terrassebrædder, har det ikke den store betydning da træet ikke er lige så udsat. På samme måde har det heller ikke den store betydning om du vælger et vandbaseret eller et oliebaseret produkt – vandbaseret er dog bedre for miljøet og kan være nemmere at arbejde med (rengøring mv.)

Hvad du skal vælge af produkter, vil være i forhold til hvad din økonomi kan trække. Vi anbefaler ikke et specifikt produkt, men vores erfaring siger at pris og kvalitet hænger sammen. Læs anvisninger fra de enkelte producenter i forhold til kvalitet – fx hvor mange kvadratmeter dækker en liter, hvad giver de af garanti osv.

Læs mere om overfladebehandling af udendørs træ i vores artikel på dette link: www.bolius.dk/overfladebehandling-af-udvendigt-traevaerk-16198

Jeg håber mine svar har gjort dig knap så rundtosset. God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden