Spørg Bolius

Ingen oplukkelige vinduer i værelserne og ingen K3 i Tilstandsrapporten - er det ikke en fejl Ejerskifteforsikringen skal betale?

Hej Bolius

Ang. Flugtveje og redningsåbninger.

Vi har købt et hus i slut 2018, og er grundet vi faldt over en artikel hos jeg stødt på emnet "Flugtveje og redningsåbninger"

Vores hus ene side er med vinduer der ikke kan åbne, og derfor er der kun en dør fra gang og ind på værelserne altså ingen åbning til det fri.

Der er ikke nævnt noget om dette i tilstandsrapporten, hverken nævnt de mangler eller andet omkring flugtveje og redningsåbninger.

Er det ikke en alvorlig fejl og noget som skal laves samt ejerskifte evt. kan/skal dække?

Håber i kan hjælpe med at besvarer mit spørgsmål.

Mvh Kenneth O

Hej Kennet O

Der skal være redningsåbning fra alle beboelsesrum. Beboelsesrum er fx soveværelse og stue.

En redning åbning behøver ikke være et vindue, det kan være en lem eller en dør. Men den skal være ud til det fri. Åbningen skal mindst 60 cm høj og mindst 50 cm bred og summen af bredden og højden skal være mindst 1,5 meter og underkant skal være maks 1,2 meter over gulvet.

Hvis vinduerne fra soveværelser eller stue ikke er oplukkelige eller rettere er faste vinduer er det en fejl. Hvis jeres vinduer ikke kan åbnes fordi de er skruet fast eller malet fast eller der er fjernet et greb, er det ikke det samme som var de faste.

Faste vinduer har blot en karm, hvori ruden er monteret. Oplukkelige vinduer har en karm hvori der er en ramme hvor ruden er isat. Læs evt. mere her: Værd at vide om vinduer

Når en Byggesagkyndig gennemgår huset undersøger han ikke funktionerne af bygningen. Han tjekker ikke om vinduerne kan åbnes. Han kigger blot på om de er i god stand og at de er konstrueret så der er karm og ramme, hvilket betyder at de i princippet er oplukkelige.

Så, hvis der er tale om faste vinduer, er det en alvorlig fejl, og det burde have stået i tilstandsrapporten, formodentlig med karakteren 3.

Er der ”bare” tale om at vinder ikke kan åbnes fordi de er fastgjort på en eller anden måde fx skruet/malet fast eller hvis der er et greb der er fjernet, er det ikke noget som den bygningssagkyndige nødvendigvis skulle have set. Men i bør selv sikre jer at vinduerne bliver oplukkelige.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden