Spørg Bolius

Manglende afløb ikke nævnt i tilstandsrapport, ejerskifteforsikring afviser - hvor kan vi klage?

Hej Bolius.

Har købt et rækkehus fra 1959 i 2 plan og med krybekælder. I 1962 har man gravet ud til 1/4 fuld kælder (15 kvm2) og bibeholdt 3/4 krybekælder.

Adgang til kælderen sker fra udvendig kældertrappe (se foto).

Problemet er at der ikke er etableret et afløb ude foran kælderdøren. For at forhindre vand i at trænge ind igennem kælderdøren. Der er ikke noget afløb indenfor i kælderen

Har kigget i min basis ejerskifteforsikring. Den dækker kun fra fundamentet og ind.

Har haft en mand ude fra min husforsikring. Som konstaterede at de heller ikke dækkede.

Spørgsmålet til jer: Det er ikke nævnt i min tilstandsrapport. Burde den byggesagkyndige ikke have set det manglende afløb - da det er et synlig forhold, som kan give skade.

Vil i råde mig til at forfølge sagen og klage til den byggesagkyndige.?

Mvh

Henrik T. Jørgensen

Kære Henrik Jørgensen

Den bygningssagkynde skal registrere synlig skader på bygningen, og manglende afløb i bunden af udvendig trappeskakt er normalt tilgængelig ved en besigtigelse. Men nu har jeg ikke set tilstandsrapporten, bygningen mv. og kan derfor ikke svare dig om dette burde være nævnt 100%. Der er mange ting som spiller ind om det skal nævnes eller ikke nævnes i rapporten. Der kan evt. være nogen forbehold i rapporten på side 6 som beskrive grunden til dette ikke kunne besigtiges.  Den bygningssagkyndige skal vurdere skader og risiko for skader, og normalt vil der være risiko for skader hvis der ikke er et afløb. Men det kan evt. være at trappen er overdækket eller andre ting som spiller ind, og dermed ikke nogen risiko da den bygningssagkyndig besigtige ejendommen i sin tid (øjebliks billede). Såfremt der er risiko for skader og det burde være nævnt, er der mulighed for at klage og få skaden dækket flere steder. Du kan læse mere om det på de indledende sider på tilstandsrapporten. Du kan klage til den bygningssagkyndige, og hvis han ikke giver dig medhold kan du indsende klagen til ”Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige”. Såfremt de mener du har ret og det burde være nævnt vil de sende en uvildig teknisk revisor ud at kontrollere forholdene (syn og skøns sag).

Hvis du også mener at din ejerskifteforsikringen burde dække forholdene, kan du også klage over deres afgørelse hos Ankenævn for forsikring på dette link:
Ankenævnet for forsikring

Hvis du vil se om der er lignende sager kan dette ses på følgende side:
Afgørelser i klagesager
eller Ankenævnet for forsikring, afgørelser

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jesper Stensen, energirådgiver

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden