Hvor finder du inspiration til, hvordan dit nye enfamiliehus skal se ud?

Lad dig inspirere af dine omgivelser.

Når du er på drømmestadiet, er der ingen begrænsninger. Så saml alt, hvad du kan finde. Klip ud af aviser og magasiner, tag billeder af huse, du kommer forbi, besøg byggeudstillinger og messer, søg på internettet og læs bøger om nye huse.

Det er en stor fordel at være velforberedt, når du skal bygge et nyt hus. Det er vigtigt at få klarlagt din families behov nu og i fremtiden, inden du beslutter dig for husets udseende og indretning. Jo mere afklaret ønskelisten til huset er, jo nemmere er det for en arkitekt at tegne det hus, der passer til dig og din familie.

I inspirationsprocessen er det udover ønsker og behov også vigtigt, at du husker at tænke over den grund og de omgivelser, huset skal bygges på og i, så du ikke falder for en løsning, som slet ikke vil passe ind, hvor huset skal bygges.

Magasiner

Der findes et hav af magasiner, der omtaler nye huse. Kendetegnende for magasinerne er, at der altid er en masse flotte fotografier, men prøv at sætte dig ud over fotografierne.

Selvom det ser flot ud, er det ikke sikkert, at det lige passer til dig og din familie og jeres hverdag.

Følgende boligmagasiner kan rumme inspiration. Gå evt. på biblioteket og lån tidligere udgivelser.

Aviser

De fleste aviser har boligstof, og mange af dem også boligreportager i større eller mindre omfang.

Du kan også søge inspiration i ejendomsmæglernes aviser. Fordelen ved dem er, at der ofte er plantegninger af husene, så du kan se rummenes placering i forhold til hinanden. Hvis der ikke er plantegninger, kan du finde dem på ejendomsmæglernes hjemmesider.

Byggeudstillinger

Byggecentrum i Middelfart

I Middelfart finder du landets største permanente byggeudstilling, Byggecentrum, på 28.000 m². Udstillingen har åbent kl. 10-17 hver dag.

Typehusene nu og her

Typehuse er parcelhuse, typisk i et plan, der er masseopført og således ikke unikke som specialtegnede eller arkitekttegnede huse er det. Mange af de parcelhuse, der opføres i Danmark, er typehuse. Husene opføres af byggefirmaer, der har specialiseret sig i typehuse. Stilen har i store træk været den samme de sidste 15-20 år.

Flere typehusefirmaer har udstillingshuse opført rundt omkring i landet. Her har du muligheden for at få en ide om, hvordan husene er, samt muligheden for at finde ud af om overflader og inventar kan tilpasses efter dine ønsker. Ofte vil det nemlig være det eneste, du har mulighed for at ændre.

Internettet

Der findes også mange hjemmesider med informationer om nye huse. Hovedparten er typehusproducenter eller arkitekters hjemmesider, hvor du kan blive inspireret af flotte fotos af færdigbyggede huse og indretningsplaner fra forskellige modeller af typehuse.

Der findes også hjemmesider, hvor privatpersoner, der har bygget nyt hus, fortæller om det og deler deres erfaringer. Det er både gode og dårlige oplevelser, der på denne måde bliver delt med andre.

Søg på fx Google ved at skrive ”bygge nyt hus” el.lign. i søgefeltet.

DanskeBoligarkitekter.dk

Hos Danske BoligArkitekter kan du søge blandt hundredvis af byggeprojekter, som er udført af arkitekter over hele landet. Få inspiration til din boligdrøm og find den rette arkitekt til dit byggeprojekt.

Bolius.dk 

Her på siden finder både nyttige artikler og inspirerende billedserier. Se fx temasiden Byg nyt hus, der giver dig råd i processen fra planlægning til afslutning på byggeriet.

bolius.dk finder du også en række inspirerende film om husbyggeri.

Hos arkitekter

Du kan også finde inspiration hos arkitekter, der har erfaring med at tegne enfamiliehuse. Bed om at få lov til at se tegninger og fotografier af huse, som arkitekten tidligere har tegnet, og som er blevet opført.

Prøv også at komme til at tale med tidligere husbyggere, som arkitekten har tegnet huse til. Spørg ind til, hvad der er godt, og hvad er skidt ved deres nye hus.

Hos Danske Ark, foreningen af private rådgivende arkitektvirksomheder, og på siden DanskeBoligarkitekter kan du søge efter en arkitekt fra dit lokalområde.

Kør rundt i landet – især til nye udstykninger

Du kan få meget ud af at køre en tur og besøge nye og gamle villakvarterer. På den måde kan du danne dig et indtryk af, om du bedst kan lide modernistiske huse, gammeldags murermestervillaer, etplansvillaer, træhuse eller andet du bliver inspireret af.

Snak med husbyggere

En meget vigtig inspirationskilde er personer, der selv har bygget nyt hus. Træk på deres erfaringer og spørg dem fx:

  • Hvorfor valgte de at bygge det hus, de gjorde?
  • Hvad er de glade for ved deres nye hus?
  • Hvad er de knap så glade for ved deres nye hus?
  • Hvad gik godt?
  • Hvad gik skidt?
  • Er der noget, de ikke kan leve uden?
  • Er der noget, som de har fortrudt, at de ikke fik?