Spørg Bolius

Irritation af luftvejene efter vi er flyttet i nyt hus

Vi er for nylig flyttet og har boet i vores nye hus i 3-4 måneder.
Mine børn og jeg har været irriterede i luftvejene stort set al den tid, vi har boet her, og det bliver ikke bedre. Vi nyser meget ofte, har voldsomt kløende og sviende øjne, har ondt i halsen og kløe i hårbunden. Vi er blevet undersøgt ved lægen, der ikke kan finde bakterier eller vira.

Vi har aldrig haft nogen form for allergi. Min mand har ikke umiddelbart gener. Vi er blevet bange for, om det kan være noget ved huset, der giver os disse gener. Huset er en stor villa med kælder, stueplan og 1. sal. Det er bygget for 1½ år siden. Vi har undersøgt, om luften i huset er meget tør, men det virker ikke til at være tilfældet. Vores nyeste teori går på, om det kan være ventlationssystemet i huset, der kan sprede en form for svampevækst evt. skimmel, men vi ved ikke, om det giver mening i et så nyt hus.

Kan I hjælpe os med, hvad der kan være problemet?

Og meget gerne også et bud på, hvad vi kan gøre for at løse problemet.

Allergi er virkelig alsidig.

Det kan skyldes mange forskellige ting, og derfor har din læge heller ikke et svar der ligger ligefor.

Jeg kan desværre heller ikke fortælle dig om det kan skyldes en reaktion på skimmel, men I kan undersøge om der skulle være et forhøjet niveau af skimmel i huset ved at få foretaget en skimmeltest. Der findes både firmaer der kommer ud, og firmaer som tilbyder en gør-det-selv test som efterfølgende sendes til et laboratorie. 

Skimmel findes overalt i større eller mindre grad, både i gamle og nye huse. Se eventuelt skimmel.dk - Nyttig information om skimmelsvamp

Af de ca. 20.000 kendte skimmelsvampearter, der forekommer i Danmark, ses 8-15 arter jævnligt i bygninger og på indbo. Nogle har en særlig forkærlighed for at vokse på bygningsmaterialer, tekstiler mv., mens andre er naturligt forekommende udendørs og bliver slæbt ind med snavs og støv eller kommer fra udeluften.

Jeg håber I finder kilden til jeres gener. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden