Spørg Bolius

Isolere og støbe oven på eksisterende klaplag i krybekælder

Hej Bolius

Vi har trægulv i stuen med krybekælder. I krybekælderen er der betongulv. (Sikkert ikke isoleret) der er 70cm mellem beton og trægulv med udluftning huller.

Min plan var at rette beton af med sand og lægge 60cm flamingo og 10cm beton og lukke udluftning huller.
Kan man det ? Eller er der nogen fare når man ligger flamingo på beton og ikke jorden??

Mvh Michael

Hej Michael.

Ja, det kan man godt gøre sådan rent fugtteknisk. Når gulvkonstruktionen er over 400 mm høj, giver det flere muligheder for energirenovering, da der kan være plads til at etablere et nyt betondæk ovenpå et lag trykfast isolering, der bliver udlagt på det oprindelige terrændæk. Herved kan der ofte udlægges mere isolering end før uden at gå på kompromis med fugtproblematikken. Dvs., der kan både efterisoleres og opnås øget komfort uden at opbryde terrændækket. Det fremgår heller ikke af vejledninger at betondækket skal perforeres som ofte forekommer som et forslag for at sikre at fugt/vand ikke fanges oven på betonen. 

Men vær obs på bæreevnen på det oprindelige klaplag/terrændæk. Vær også obs på skimmelvækst som kan forekomme i ældre, fugtskadede terrændæk og i terrændæk med opstigende grundfugt og skal fjernes inden genopbygning af konstruktioner.

Se denne gulvrenoveringsguide.pdf (byggeriogenergi.dk), side 19 - hvor der opbygges nyt terrændæk på eksisterende klaplag/beton. 

Se også dette tidligere svar: Hvordan sløjfer vi krybekælderen, så vi isolerer og radonsikrer mod terræn? (bolius.dk)

Hvis man vil ophugge klaplaget/betondækket for at ombygge terrændækskonstruktionen, er det vigtigt at kende til funderingen af væggene. Hvis ikke funderingen er dyb nok, skal der understøbes.

Se også:

Held og lykke

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden