Spørg Bolius

isolering af beton kældergulv

Hej Bolius

Min kæreste og jeg har netop købt en muremester bungalow fra 1944 med fuld kælder.

ydervæggene er efterisoleret. men det er gulvet ikke. det kunne vi godt tænke os, uden af det skulle gå ud over loft højden. Det betyder at vi er nød til at bryde beton gulvet op. Men vi er i tvivl om hvor dybt vores kældergulv er. For vi har fået at vide at vi kan efterisolere ved at brydee gulvet op, ned til 450 mm og derefter ligge 350 mm isoloering og derefter støbe 100 mm beton oven på isoleringen men vi ved ikke hvor dybt gulvet/fundamentet ligger for vi kan vel ikke bare fjerne 450 mm beton og håbe på der er yderlig 450 mm under vores udgravning.

Vi har prøvet at kigge på weblager for at se om vi kan finde en tykkelse på gulvet/fundamentet men der står kun tykkelsen på ydervæggene

Hvad skal vi gøre for at komme videre herfra?

Hvis ikke det kan lade sig gør at fjerne så meget af gulvet hvilke andre muligheder er der så for at isolere gulvet?

Mvh Anders Frank

Hej Anders

I kan muligvis blive klogere ved at kigge på gamle tegninger - hvis de findes. Desværre er fundamentet under huse fra den tid ikke særlige dybe - typisk kun en 20-30 cm - og dermed "løber I typisk tør for fundament" ved en sådan udgravning. I har ellers fuldstændig ret i den noget kortfattet arbejdsbeskrivelse, med 300-400 mm isolering og så 100 mm betongulv, (evt. med gulvvarme i).

Men man finder først rigtigt ud af det, ved at grave ud. For én ting er hvad der er på en tegning, noget andet er virkeligheden. Så mit bedste bud og råd er at grave et hul, enten udvendigt, for ikke at ødelægge gulvet indvendigt. Ellers også så indvendigt ved at hugge op og grave ned, langs med ydervæggen.

Er fundamentet ikke dybt nok, kan man overveje at lægge en smule mindre isolering ude ved kanten, og så ellers arbejde sig ned ad længere inde i huset, så man på den måde undgår at komme under tryklinjen for fundamentet.

Det her er IKKE et gør-det-selv arbejde. Tag kontakt til en ingeniør og et entreprenørfirma som har speciale i denne slags opgaver, og sørg for at tegne en god forsikring!

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden