Spørg Bolius

Vil grave kælderen ud - hvordan finder vi ud af om det er muligt og om fundament skal understøbes?

Hej Bolius

Vi overvejer at grave kælderen ud, for at få mere loftshøjde og få varme i gulvet. Men hvordan ved vi, hvor langt nede fundamentet går?
Kælderen er ca 2,05 m høj, og vel ca 80-100 cm er over jordoverfladen. Der er tale om en bungalow fra 1934. Vi vil gerne vide hvor dybt vi kan grave ud uden at skulle understøtte fundamentet.
Har I nogen generelle bud/viden om det?
Eller skal vi simpelthen lave et hul og grave ned?

På forhånd mange tak for hjælpen, og tak for alle jeres gode artikler :)

hilsen Andreas D

Hej Andreas

Selvom hustegninger ikke altid er 100 % retvisende, og da slet ikke for sådan et gammelt hus, så er det trods alt det bedste sted at starte – hvis tegninger vel og mærket stadigvæk findes.

Prøv at slå huset op på DinGeo.dk og kig under dokumenter, alternativt skal du ind på Filarkiv.dk eller på www.weblager.dk. Og ligger der ikke nogen tegninger nogen steder online, kan du måske finde tegningerne på den tekniske forvaltning i din kommune.

dingeo.dk er desuden et udmærket sted til at blive klogere på jordforhold og ikke mindst vandforhold, sammen med radonforhold og andet godt.

Dertil er det en rigtig god idé at banke hul i gulvet et sted ude ved ydervæggene og grave ned. Udover at du konkret kan blive klogere på fundamentets dybde, så vil du efter en dag eller to også kende højde på vandspejlet under huset.

Fundamenter under huse som disse er ofte blot på størrelse med en gammeldags ølkasse, (højde/bredde mæssigt). Og der er sjældent sokkelhøjde nok til at man kan få en god isoleringstykkelse, og endnu sjældnere dybde nok til at du kan sænke gulvet, så du får mere loftshøjde. Desværre…

Så folk der (virkelig) gerne vil have en fed og høj kælder, kommer ofte ud med et behov for understøbning af husets fundament… Det lyder voldsomt og omfangsrigt, og det er det. Men det er dog hverken uladsiggørligt eller nær så dyrt som man tror.

Men det kommer nu en gang meget an på ens behov og ønsker for kælderen.

De gode sidegevinster ved en understøbning er man effektivt får stoppet den opstigende grundfugt, som der ofte er i disse huse/kældere. Der kommer en god loftshøjde og gulvet bliver GODT og RIGTIG isoleret, som man skal og bør når vil gulvvarme! (Læs Bygningsreglementets paragraf 274 - 277).

Der findes en række omgåelser og muligheder hvad angår isoleringen i gulvet, eksempelvis højisolerende isolering som Kingspan etc.) – men loftshøjden bliver typisk udslagsgivende for projektet.

Overvej at hyre en uvildig bygherrerådgiver med ekspertise i denne slags kælderudfordringer, til at rådgive og vejlede jer.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden