Spørg Bolius

Graver ud til nyt kældergulv, nu trænger vand ind under fundamentet - er der risiko for sætningsskade?

Hej Bolius

Jeg har gravet ud i min kælder for at kunne isolere og lave gulvvarme . Jeg har ikke gravet under fundament men nærmere lig med.

Mit problem er at der efter alt den nedbør der har været her i marts især den seneste uge har gjort at der nu står ca 5-6 cm vand. Har fjernet det alt flere omgange men det kommer igen . Min bekymring ligger således at hvis vandet trænger ind under fundament, om det så vil underminere , og jeg kan få sætningsskade på huset.

Hvad gør jeg herfra ???

Hej Jakob

Vandet er ikke noget de skal være bange for som sådan. Der har alle dage været vand i jorden, og det eroderer ikke jorden. Men! Hvis du har gravet ud som du nævner, og der er blankt vand der kan løbe, kan du få mindre eroderinger, og det skal du selvsagt undgå. Eroderinger og undermineringer kræver jo at vandet kan flytte jorden, ved vandstrømninger. Så du skal se at få lukket det gulv igen, og lave et godt kapillarbrydende lag, (150 mm singels/skærver eller coated lecanødder), før din isolering og betongulv.

Du bør måske overveje at bruge lidt penge på en geotekniker som kan komme og råde dig til rette fremgangmåde. Måske var det netop en idé med enten et omfangsdræn, og/eller et såkaldt netdræn ind under kældergulvet.

Problemet med de kælderudgravninger er jo netop at man kommer meget langt ned, og særligt hvis du planlægger god loftshøjde, sammen med et tykt lagt isolering og beton. Du skal være meget påpasselig med udgravningerne dernede omkring fundamentet, da du kan risikere voldsomme sætningsskader pga. jordskred, (afhængigt af jordarten) og så revnedannelser pga. jordtrykket udefra.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden