Spørg Bolius

Isolering af loftrum - hvilken isolering tager mindst plads, fx refleksiv?

Hej Bolius,

Står med et projekt hvor jeg vil tage i uudnyttet loftsrum i brug. I forhold til isolering (som vil skulle gøres indefra) vil det være en showstopper hvis der skal isoleres 200mm indad, da det vil tage for meget plads.

Mit spørgsmål går på, om det kan være en mulighed at benytte en kombination af traditionelle isoleringsplader og refleksiv isolering som vist på det vedhæftede billede. Både i praksis og i forhold til lovgivningen.

Den røde streg symboliserer den refleksive isolering og den sort/grønne er traditionelle plader. Spær er 120mm, så tænker der vil være plads til 100mm isoleringsplader.

Har ikke så meget styr over hvilke typer refleksiv isolering der findes, men har bl.a. fundet dette: https://2tbyg.dk/vare/aluthermo-quattro-rulle-24-m2/

På forhånd tak for hjælpen!

Mvh Jannik

Kære Jannik

Den reflektive isolering lever ikke op til ”super” krav som der reklameres for. 10 mm svarer ikke til 200 mm, eller hvad de plejer at skrive.
Alle test som der er lavet i Dk, fortæller om ringere isolering.

Skal man bruge reflektiv isolering skal der typisk være 15-25 mm frirum foran og bagved, og så svarer det igen til 60-80 mm almindelig isolering.
Du kan læse mere om dette type isolering og andre inde på Bolius.dk, og på www.byggeriogenergi.dk

Du skal desuden helst op på en 250-300 mm isolering i dag med det nye bygningsreglement.

Refleksiv isolering kan godt bruges, men så mener jeg det bør udgøre det for både en tæt dampspærre og så isolering, ellers giver dette ikke mening, da det er ret dyrt.

Mht. pladsen så er det en evig problemstilling. Men der findes i dag isoleringstyper som har en bedre isolering end standard. Her kan man godt ”redde” en 40-50 mm på en samlede isoleringstykkelse. Her skal du gå efter isoleringstyper med klasse, 32 eller 30.

Der hvor du har lagt den røde ”tråd” vil være et rigtigt dårligt sted at ligge isoleringen. For som nævnt virker den også som en tæt membran/damspærre, og denne skal ligge på den varme side af isoleringen, og ikke helt ude. Ydermere er der ikke så meget varme at reflektere helt derude. Så den skal ligge inderst.

Du skal desuden helst holde 50 mm afstand ud til lægterne, så der kan ventileres mellem isoleringslaget og undersiden af lægterne.

Ydermere bør du sikre dig, at tagfladen er helt tæt.

Alt dette er en smule bøvlet, og derfor vælger de fleste at isolere ude fra.

Overvej at hyre en bygherrerådgiver, som kan hjælpe dig med at finde frem til den rette løsning. Det er dyrt og bekosteligt at lave fejl her, somi værste fald kan give råd og svampeskader, samt risiko for skimmelsvampe.
Dampspærren skal desuden være meget tæt, for at undgå trækgener.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden