Spørg Bolius

Isolering til nutidens standarder efter stormflodsskade?

Huset er fra omkring år 1800, under stormflod i okt 2023 blev alle gulve oversvømmet 15 - 30 cm. Der er ikke isoleret under gulvbrædder, ifølge sagsbehandlere fra stormflod, skal der ikke isoleres efter de krav, der er i dag - jeg læser dog at der står at alle der ilægger nye gulve skal følge lovgivningen og isolere.

Hvad er rigtigt? - skal stormflodskade dække dette, eller skal vi blot lægge planker oven på strøerne igen? Hilsen Lone

Kære Lone.

Isoleringskrav fremgår af Bygningsreglementets kapitel 11. 

§ 274: Ved ombygninger skal energibesparelser gennemføres i det omfang, de er rentable, og ikke medfører risiko for fugtskader.

§ 277: Ved udskiftning af bygningsdele eller installationer skal bestemmelserne i § 279 og installationsemnerne overholdes, uanset rentabilitet. Der kan dog være tilfælde, f.eks. ved understøbning af fundamenter, hvor udskiftningen medfører så store merudgifter på tilgrænsende bygningsdele, at udskiftningen ikke er rentabel i henhold til § 275. Ved beregning af rentabilitet tages kun udgifter på de tilgrænsende bygningsdele med i beregningen.'

Hvis der blot er tale om udskiftning af gulvbrædder, er der tale om en ombygning. Det fremgår af vejledning fra BR18: "Ombygning (fx ny tagbelægning eller facadebeklædning). Definitionen af ombygning er central i forhold til at forstå efterisoleringskravet fuldt ud. Ved ombygning udfører man et renoveringsarbejde af en bygningsdel (tag/loft-konstruktion, ydervæg, gulvkonstruktion), ofte fordi der er behov for at udskifte et udtjent materialelag enten udvendigt eller indvendigt. Ved et ombygningsarbejde vil de bærende elementer i bygningsdelen typisk ikke blive erstattet af nye. Ved ombygning stiller bygningsreglementet krav om at der efterisoleres, hvis det er rentabelt."

Om det er rentabelt at efterisolere, vil især afhænge af den eksisterende bygningsdels isoleringsniveau. Se Vejledning om rentabel efterisolering 

Efterisoleringskravet i bygningsreglementet skal forstås således, at hvis man gennemfører en Ombygning uden at efterisolere op til kravniveauet jf. bilag 1, skal det eftervises, at det ikke vil være rentabelt at efterisolere

Der findes også fugttekniske undtagelser. Ved efterisolering af dæk over kælder eller krybekælder vil temperaturen i kælder/krybekælder blive koldere, hvilket kan medføre risiko for fugtproblemer. De isoleringstykkelser, der er angivet i bilag 1, vil normalt ikke medføre risiko for fugtproblemer. 

Ofte kan og bør der kunne isoleres op til 75 mm. 

Om forsikringen skal stå for udgiften til forbedringen eller om du selv skal kan jeg ikke svare på. Måske det kan findes i betingelser, og ellers kan det være en idé at tage fat i en rådgiver.

Held og lykke. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden