Spørg Bolius

Efterisolering af eksisterende terrændæk

Jeg står og skal igang med isolering af gulv (hus fra 1985), konstruktion ser således ud:

80-100mm beton - 50mm sundolitt - 150mm singels og komprimeret grus fyld.(ingen fugt i eksisterende betonlag)

Jeg tænker der skal gulv på strøer igen. Ville man kunne fylde op med isolering til overkant strøer, lægge en dampspærrer eller skal man bibeholde den på betongulv og isolerer over ?? nu da der ikke er tegn på problemer med opstigende fugt

Mvh Gerhard

Hej Gerhard.

Det er efterhånden blevet lidt af en videnskab at efterisolere. 

Der er mange undersøgelser, og herunder også menigner om efterisolering af eksisterende terrændæk. Byggeri og energi angiver "Vil du efterisolere, samtidig med at der skal nyt gulv på? Så er der faktisk ikke nogen vej udenom at bryde det eksisterende terrændæk op" Efterisolering af terrændæk - www.byggeriogenergi.dk - Videncenter for Energibesparelser i Bygninger

De beskriver dog også, at et veldrænet terrændæk uden fugtproblemer og med fx 25 mm isolering, kan efterisoleres ovenfra, så den samlede isoleringstykkelse bliver 75 mm. Det forudsætter en grundig undersøgelse af fugtstrømme og varmestrømme i konstruktionen. Ligeledes angives i deres gulvrenoveringsguide, at hvis der ligger isolering under det eksisterende terrændæk, anbefales det at få udført en fugtteknisk (hygrotermisk) beregning af konstruktionen for at vurdere, hvor meget mere isolering det fugtteknisk er forsvarligt at anbringe over terrændækket.

Ved renovering, hvor der ikke er isolering under dækket, må der højst anvendes 75 mm isolering over fugtspærren (og max 50 mm langs kanter mod ydervæg)

For at undgå kondens på fugtspærren skal mindst halvdelen af isoleringen ligge under denne. Der frarådes udlægning af mere end 50 mm isolering oven på fugtmembranen i en terrændækkonstruktion, fx hvis denne har trægulv på strøer. (Fugtspærrer i trægulve og andre fugtfølsomme gulve | BYG-ERFA)

SBi 224 "Fugt i bygninger" skriver følgende,

"Terrændæk kan normalt kun efterisoleres oppefra. Hvis terrændækket ikke har isolering under betonpladen, skal der udvises agtpågivenhed med hensyn til placeringen af en eventuel fugtspærre. Især ved trægulve (strøgulve) har det været almindelig praksis at udlægge fugtspærren på betonpladen og isoleringen ovenpå. Dette giver under normale omstændigheder ikke problemer, hvis der anvendes en begrænset isoleringstykkelser, dvs. som hovedregel højst 50 mm. Der kan dog anvendes op til 70 mm, hvis soklen er isoleret, fx. med letklinkerbeton."

Anvendes mere isolering end anført, vil der være risiko for kondens på oversiden af betonen. 

Hvis det alene er strøgulvkonstruktionen der udskiftes, er der i forhold til BR18 tale om en ombygning af en konstruktionsdel. Dermed udløses der kun krav om at overholde isoleringskravene, hvis det er rentabelt.

Man kan lave en eksakt beregning af dugpunktet ift den givne konstruktion - og dermed beregne hvor en dampbremse/fugtspærre skal placeres. Som udgangspunkt skal den dog placeres på betonlaget.

Se også:

Held og lykke

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden