Boligen kort

Hvem bor her:
Josefine Kilian, 26, cand.mag. i dansk og kommunikation, og Martin Meik, 41, ejer af purpose bureauet Klein-Rock og partner i reklamebureauet Rethink.

Hvilken slags bolig: 
Lejlighed på Nørrebro i København i ejendom fra 1875.

Hvor mange kvadratmeter:  
Treværelses lejlighed på 80 m2.

Da Josefine Kilian for et par år siden flyttede ind i sin kærestes lejlighed, så stedet meget anderledes ud end i dag.

Der var mørke plankegulve og mørke møbler, og den treværelses lejlighed var opdelt traditionelt med døre mellem rummene.

Soveværelse blev til køkken

  Det fik Josefine dog ændret på. Det daværende soveværelse, der vendte ud mod gården, er i dag inddraget som spiseafdeling i et åbent køkken-alrum, hvorfra der er udgang til en nyetableret altan. I stedet er der nu indrettet soveværelse i den tidligere spisestue. Værelset ligger i åben forlængelse af stuen og er mere en ekstra hyggekrog. Om natten skærmes der dog af med et let gardin.

Da Josefine rykkede ind, blev hele lejligheden også malet, og de mørke møbler blev delvist skiftet ud med lettere og lysere modeller. Både noget nyt, noget arvet og diverse genbrug.

– Vi er glade for selskab og har ofte venner på besøg. Derfor er det dejligt med et åbent køkken-alrum, så vi kan følge med i samtalen ved spisebordet, mens maden forberedes, siger Josefine, da Videncentret Bolius talte med hende i 2016.

Gammelt vindue fungerer som væg

Hun har også fundet på flere detaljer, som understøtter hendes hang til rå industristil, der samtidig peger i en nostalgisk retning. Et eksempel er hullet i væggen ved den tidligere dør mellem spiseplads og entré.

Ejerens idéer til en lys lejlighed

Hvidt fra øverst til nederst –  inklusive fyrretræsgulvene. Det får lejligheden til at syne lysere og større. Også møblerne er fortrinsvis lyse.

Kun få døre
– i lejligheden er der kun dør ind til badeværelset. Ved at droppe døre mellem rummene lukker du maksimalt lys ind og får gennemlyst lejligheden.

Fravælg gardiner – på nær i soveværelset.

Højtsiddende loftlamper – bl.a.  en antik industrilampe i stuen, der oplyser rummene effektivt. 

Her sørger et gammelt, afskallet vindue nu for ud- og indsyn og tager brodden af den i øvrigt forholdsvis strømlinede indretning. På samme måde er et Ikea-køkken med stålfronter blødt op ved hjælp af læderstropper som håndtag og en 300 kilo tung bordplade af beton støbt på stedet af Josefines svoger, Henrik Aaboe, som er snedker.

Selv er hun heller ikke bange for at tage fat og har således både pudset badeværelsesvægge op, fjernet et sænket træloft, opsat mosaikker i brusenichen og muret en væg over køkkenbordet op med Skalflex-puds efter at have fjernet det oprindelige puds. Hun har sågar kørt 15 kilo multipuds hjem på sin cykel til formålet, da parret endnu ikke havde bil.

Bordpladen er en staldport

– Min kæreste er glad for lækkert dansk design og møbelklassikere som Arne Jacobsens læderpolstrede 7’er-stole, som han har haft i årevis. Han kan også lide klassisk design som Mogens Lassens Kubus-stage fra 1962 og Georg Jensen-korpus i sølv. De ting dæmpes en smule af det, jeg vil kalde genbrugsminder. Det er blandt andet et arvet tobaksskab, en antik fransk staldport som spisebord og et par gamle Ilva-jernborde med betonplade på det ene som sofabord, fortæller Josefine, som ofte ser indretningsmuligheder i ting, der er tænkt til helt andre formål.

 For eksempel fandt hun en aflagt tagbagagebærer i storskrald og så straks en skohylde i den. Og i stuen fungerer en gammel osteform af metal som dekorativ boks til vin- og champagneflasker.

Boligen ændres hele tiden

– Jeg kan lide at have mange forskellige rå materialer omkring mig som skind, beton, træ, marmor og zink. Og jeg holder af at få naturen indenfor i skikkelse af et birketræ i soveværelset og et ramponeret spisebord, hvor det rustikke kombineres med køkkenets skinnende og blanke, som jeg helst ikke vil have alt for meget af omkring mig.

– Vi er konstant i proces med vores hjem. Det er på en måde vores identitet, der ændres hele tiden. Det sker, når især jeg får nye idéer fra hele verden og gennem noget, jeg suger til mig i byen og hos andre.

Ejerens idéer til opbevaring

I stedet for et massivt klædeskab fandt Josefine og hendes kæreste en alternativ og anderledes løsning: Bag sengen blev der opsat en 10 cm tyk armeret gipsvæg. Fra hver side af væggen er der indgang til to åbne skabe med bøjlestænger og hylder.

Opbevaring af mindre ting sker i et par små arvede kommoder, i stuens reolsystem og i et indbygget skab til overfrakker i entréen.

Alt køkkentøj opbevares i dybe skuffer i Ikea-køkkenet samt i stuens store reolsystem bag hvide låger.