Spørg Bolius

Kan der være radon i vores hus bygget i 2019, og hvis vi får målt hvad så hvis vi vil sælge?

Hej Tue,

Vi har selvfølgelig en forventning at vi ikke har radon i vores helt nybyggede typehus fra 2019. Men vi overvejer at foretage en måling, for at kontrollere at radonsikringen virker. Det medfører to spørgsmål til dig:

1) Hvilken erfaring har man med hvorvidt den måde man radonsikrer nybyggede parcelhuse er effektiv? Har man noget statistik på hvordan de enkelte Typrhusfirmaer  klarer sig, når man kontrolmåler deres byggerier?

2) Hvis nu radonmålingen mod forventning viser at vi har et problem med radon i vores hus, hvordan er vi så stillet? Bliver målingen automatisk offentliggjort på f.eks. DinGeo.dk? Såfremt det sker, har vi jo skudt os selv i foden, og givet os selv et problem den dag vil skal sælge huset.

Men har man som sagt overhovedet hørt om radonproblemer i nyopførte typehusbyggerier ?

Med venlig hilsen

Else L

Hej Else

1) Vi kender ikke til tal fra de enkelte firmaer. Men der er lavet samlinger af målinger efter byggeår. Og der er indtil videre meget få boliger som er bygget efter 2010 hvor kravene blev skærpet i bygningsreglementet, som har fået målt for høje niveauer af radon. Der er dog - ud fra den lille samling af nye huse - 10 % som har over 100 Bq/m3, som er kravet for nybyg. 
Mest radon i boliger fra før 2010

Jeg har selv tegnet huse for et typehusfirma for en del år siden, og fordelen ved at benytte et typehusfirma er at de har ret godt styr på alle led i deres produktion. Der er selvfølgelig altid smuttere, og nogle gange har de bare også for travlt til at alt bliver gjort 100 %. det er jo i sidste instans mennesker, som skal få udført det hele korrekt til sidst. 

2) Hvis der er målinger som er udført korrekt og I kan bevise at niveauerne er for høje, kan I faktisk kræve at Typehusfirmaet får dem udbedret. Det kan dog blive en lang og svær kamp, da det er svært at dokumentere helt præcist. Men... jeres tal vil ikke blive offentliggjort nogle steder. Det eneste I vil være bundet op af, er at man skal være ærlig når man sælger et hus. Det er det som hedder loyal oplysningspligt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden