Spørg Bolius

Er det risikabelt at købe hus hvor der er målt forhøjet radon i kælderen?

Hej Bolius

Vi er ved at købe hus i Svendborg.
Huset har en kælder og vi er blevet gjort opmærksomme på at man skal være meget opmærksomme på radon i en kælder.
Kan i på nogen måde hjælpe Os og sige hvor højt niveauet er på denne adr?
Vedhæfter et billede af kælder. 

Vh Julie

Hej Julie

Jeg kan desværre ikke sige noget som helst sikkert. Hvis sælger har fået lavet en radontest, kan I spørge ind til det. Der er loyal oplysningspligt når man sælger en bolig, det vil sige de skal svare, hvis I stiller et spørgsmål.
Grunden til at jeg ikke kan svare, er at det kommer helt an på huset, konstruktionerne og placeringen. Jeg kender til et dobbelthus, hvor den ene kælder har under 100 bq/m3, mens det andet havde over 300 bq/m3. Alene pga. sjusk med rørgennemføringer i det ene hus.
Jeg kan dog se på nogle tal vi har fra den periode hvor Bolius stod for radonfrithjem, at der blev foretaget 313 målinger i Svendborg kommune. Af dem var 157 (50%) mellem 100 og 200 bq/m3 og 60 (19 %) var over 200 bq/m3. Så Svendborg har et højt antal af boliger med radon.

Nu står der disponibelt rum i kælderen. Det vil ofte betyde at de er indrettet til beboelse. Der er en del at være opmærksom på hvis I har de planer Love og regler om kælderen 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden