Spørg Bolius

Risiko for højt radon niveau - bør vi flytte?

Hej Bolius

 Har søgt på min adresse  og kan se, at boligen umiddelbart har max risiko for radon.
Det er et rækkehus i to plan uden kælder. Jeg vil ikke umiddelbart bruge penge på at radonsikre, da det er en lejebolig.
Bor med min datter på 7 år og har det rigtig skidt ved tanken om det høje radonniveau.
Vil i anbefale, at vi flytter, når jeg nu ikke vil betale en masse penge qua det er en lejebolig?

På forhånd mange tak.  
Mvh Pia Bang

Hej Pia

Nej! Men er du bekymret, så skal det selvfølgelig tages alvorligt. Men fordi der er høj risiko, behøver det ikke betyde at du skal flytte eller at I har for høje koncentrationer. Så som det første ville jeg få målt om der er for meget radon i jeres bolig. Der er en liste her, som kan guide dig til firmaer som står for målingen Radon - Dansk Radonforening er fra 1. januar 2022 indgået i Radon faggruppen i Danvak. - Danvak. Man siger det helst skal være 2-3 måneder i fyringssæsonen, så det vil være en god ide at rykke på det hurtigt.
 
Dernæst skal du ikke gå i panik her og nu. Man siger at der er 300 tilfælde af radonrelateret lungekræft om året i Danmark. Af dem er ca. 285 rygere. Så her kan I jo starte. Derudover skal man være eksponeret for radon i 10-30 år, for at man mener det giver tilpas risiko. Og sidst men ikke mindst, så kan I gøre meget ved at sørge for grundig udluftning med gennemtræk 3 gange om dagen i 5-10 min.
Du kan læse meget mere om radon og de muligheder der er her Radon | Bliv klogere på radon, se fx vores kort for radon i Danmark 
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden