Spørg Bolius

Kan det nye hus tåle at stå ude om natten - eller skal muren imprægneres?

Hej Bolius

Vi har netop fået opført vores drømmehus i en grålig Egernsund-sten. Vi overvejer - efter henvendelse fra naboer - en imprægnering fra Sylan. Vi overvejer det, da stenen er meget våd og dermed ændrer udseende betydeligt, og det faktum, at der er risiko for saltpeterudtræk til sommer. Samtidig vil vi gerne beskytte stenen, så den også fremstår pæn om mange år.

Vi skal til "sælgermøde" i denne uge, men ønsker et uvildig svar. Det er en ret bekostelig affære, så vil gerne vide, om det kan anbefales. Hvad er fordelene og ulemperne?

Så vidt jeg kan læse i et andet svar frarådes det som udgangspunkt, da murværk har været modstandsdygtig i flere årtier. Jeg er i tvivl, om det kun er egen imprægnering, der frarådes, da der er set uheldige tilfælde her og altså ikke af fagfolk fra Sylan.

Vi er bange for, at en imprægnering vil gøre, at vi fraskriver os garantien fra Egernsund samt om stenene kan ånde (og misfarves) - det siger de ikke er et problem, da det kun er vand, som ikke kan "komme ind".

Afslutningsvis kan jeg nævne, at der er anvendt en Weber-funktionsmørtel.

På forhånd tak for svar

Venlig hilsen Thomas S

Hej Thomas S

Det er rigtig ærgerligt, at vi har denne tendens til at "forskanse" os.

Huse kan "tåle at stå ude om natten". 

Murværk kan tåle og håndtere disse fugtpåvirkninger, hvis murværket er udført korrekt. Det er set før, at studsfugerne (de lodrette fuger mellem murstenene) ikke er ordentligt fyldt, men kun fungerer som en tynd skal, hvor vandet kan trænge igennem, eller presses igennem med nedbør og blæst. Dette er et problem, som skal løses. Men er det ikke tilfældet, er der ikke noget problem.

Et nyt opført hus i tegl vil være mere eller mindre "utæt". Det er murstenene i ca. 5 år, indtil murstenen danner "brandhud" naturligt. Brandhud er en hinde, som på sigt hindrer vand at trænge igennem udefra, men det naturlige damptryk kan passere indefra og ud. Man kan fremskynde denne proces ved at sprøjte kalkvand på murværket, indtil murværket er mættet.

Sylan er et udemærket produkt til den rette udsatte overflade. Sylan kan kontaktes for yderligere information, og de vil sende en konsulent, som vil være behjælpelig. Sylan ønsker heller ikke at benytte deres produkt på alt murværk.

Held & lykke

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden