Det er delvist sandt, at du kan tjekke, om du har energiruder med en lighter. For det afhænger af alderen på dine energiruder.

På energiruder, der er mere end 3-4 år gamle, kan du typisk gøre således: Tænd en lighter og hold flammen op foran indersiden af dine vinduer. Så kommer der et spejlbillede af 4 flammer i ruden.

Hvis flamme nr. 2 har en anden farve, er ruden en energirude. Det skyldes, at der i de lidt ældre energiruder er en mere synlig metalbelægning på den side af glasset, der vender ind mod hulrummet. Og den belægning giver altså flammen i spejlbilledet en anden farve.

LÆS OGSÅ: Kan æblesyre fjerne ridser i din energirude?

Sådan tjekker du nye energiruder

I de seneste 3-4 år er producenterne imidlertid blevet så gode til at lave metalbelægninger, at de ikke længere giver udslag rent visuelt på en flamme fra en lighter.

I stedet kan du bruge en metaldetektor af den type, du bruger til at tjekke ledninger i væggen med, til at tjekke, om du har energiruder. En sådan metaldetektor fås normalt i et byggemarked for under 100 kr.

Hold metaldetektoren op mod dit vindue. Hvis den reagerer med udslag, hvis du har energiruder.

Som hovedregel kan du også finde et stempel nederst i ruden, der angiver, hvilken slags rude det er. Men det er ofte kun fagfolk, der kan tyde numrene på stemplet.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du energirigtige vinduer