Spørg Bolius

Kan efeu skade murværket?

Isolerer mod frost og mod høje temperaturer. Efeu beskytter mod regn/fugt. Men er der også ulemper. Bliver mur- eller træværk beskadiget på nogen måde?

Nej, i langt de fleste tilfælde har plantevækst på facader ingen negativ betydning, og det er en udbredt misforståelse at det skulle være skadeligt.
Kun i særlige (og teoretiske) tilfælde kan der forsages skader på facader, men ofte skyldes problemerne hovedsageligt noget andet end lige planten, (høj grundfugt, meget dårligt og svagt murværk) men dér kan planten komme til at have en negativ effekt i forlængelse af det andet.
Så i langt langt de fleste tilfælde kan en efeu (vedbend) næsten virke mere til gavn for murværket end skade, men det kan dog måske medvirke at man ikke yder murværket den rette og krævende vedligehold, (udskiftning af fuger, lukning af revner) idet man enten ikke ser skaderne eller ”kan komme til dem” uden at nedskære planten.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden