Efeu (også kaldet vedbend) stjæler ikke vand og næring fra træer, den klatrer blot. Men hvis efeu vokser op ad dit træ, kan planten med tiden blokere for sollys til grene og løv og dermed svække træet. 

Vægten fra efeu kan desuden brække grene af træet, og vinden kan få bedre fat i træet via den tætpakkede efeu, så træet har større risiko for at vælte i stormvejr. 

Derudover bruger efeu vand og gødningsstoffer i jorden, som træet ellers ville have haft glæde af. Dette har dog kun har betydning for små træer, der endnu ikke har fået dybere rødder.

Hvad skal jeg gøre, hvis efeu vokser op ad mit træ?

Efeu vokser sig større hvert år, og planten vil med tiden skygge mere og mere for værtstræet, så hvis du gerne vil beholde træet i mange år, er det en god i dé at fjerne efeu fra træet. 

Hvis du er okay med, at værtstræet med tiden bliver opslugt af efeu, så kan du nyde, at efeu også bringer gode ting med sig. Udover af klatreplanten er smuk, og du kan skabe grønne rum med den, så er bierne meget glade for dens blomster, og dermed kan du skabe gode forhold for bierne i din have med efeu. 

Hvordan fjerner man efeu fra et træ?

Så længe grenene på efeuen er forholdsvis unge, kan du hive dem ned fra træet. Er de blevet tykke, kan det være nødvendigt at save dem over flere steder, før du kan hive dem ned. De ældre grene kan sidde godt fast i træet med deres små hæfterødder.

Det er en god ide at hive hele efeuplanten ned fra træet, også den del, der ikke længere har kontakt med jorden og visner, da den kan genere træets vækst i tykkelsen.

Hvis du ønsker at fjerne efeuplanten helt, skal du løsne jorden med en spade eller en greb og hive rødderne op af jorden. Fjern alle rodstykker, da de ellers kan gro igen.