Generelt er det en dårlig idé at have en fryser stående i skuret, garagen eller et andet uisoleret rum i løbet af årets kolde måneder. Den risikerer simpelthen at blive ødelagt. For selvom en fryser har det fint med frostgrader indvendigt, så gælder det ikke den mekanik, som holder fryseren kørende.

Nogle modeller er dog designet til at kunne klare at stå i en lav temperatur.

Hvorfor kan en normal fryser ikke tåle frost?

Ved lave temperaturer kan olien i fryserens kompressor blive så stiv, at kompressoren ikke kan starte. Det vil forhindre kølingen, og dine frostvarer begynder at tø. I værste fald kan fryseren blive ødelagt.

Tjek din frysers klimaklasse

Frysere er produceret til at fungere i en bestemt klimaklasse. Fx skal en fryser mærket klimaklasse N stå i et rum, hvor der er mellem +16° C og + 32° C, mens en fryser med mærket SN kan fungere fra +10° C til +32° C. 

Temperaturen i det rum, fryseren står i, skal holde sig inden for de intervaller, der gælder for den pågældende klimaklasse. Stiller du den koldere, og fryseren går i stykker, risikerer du, at producentens garanti ikke dækker.

Du kan finde din frysers klimaklasse på dens typeskilt. Ellers tjek, hvor køligt fryseren kan tåle at stå, i brugsanvisningen.

Selvom fryseren er mærket med en bestemt klimaklasse, kan nogle modeller have er særlig 'frost beskyttelse', hvilket gør, at de godt kan placeres i rum, hvor temperaturen i perioder er lav. Spørg, hvor du køber hårde hvidevarer.

Disse temperaturer kan en fryser klare

KlimaklasseTemperatur
N16-32° C
SN10-32° C
SN/ST10-38° C
SN/T10-43° C
ST18-38° C
T18-43° C

N-klassen er den mest udbredte. Men det er samtidig den fryser, som er mest påvirkelig over for temperatursvingninger.

Hvis en fryser skal stå i et rum med varierende temperaturer, kan klimaklasse SN, SN/ST eller SN/T anbefales. De kræver dog en minimumstemperatur på 10° C.

Kilde: SEAS-NVE

Hvor står min fryser bedst?

Selvom de fleste frysere ikke er designet til at fungere i temperaturer under 10° C, er det en god idé at stille fryseren så køligt, som anvisningen tillader.

For hver grad du sænker rumtemperaturen, sparer du nemlig 2-5 procent på fryserens energiforbrug.

Står din fryser så koldt, at olien i kompressoren stivner, opnår du dog den modsatte effekt. Du risikerer ikke kun, at fryseren går i stykker, energiforbruget vil også stige, fordi kompressoren skal på overarbejde for at holde fryseren kold.

Et velegnet sted til en fryser er bryggerset, med mindre der står et oliefyr og varmer rummet op. Andre vælger at stille fryseren i fx et depotrum eller gæsteværelse, fordi der måske er lidt køligere.

Vær ekstra opmærksom ved køle-fryseskabe

Mange køle-fryseskabe har kun én termostat, og den sidder i køleskabet. Det betyder, at når temperaturen i rummet falder til under 5° C, slukker termostaten i køleskabet for kompressoren, fordi den opfatter det, som om den ikke behøver at bruge energi på at køle indholdet bag lågen. Skal fryseren holde temperaturen på -18° C, er det dog nødvendigt, at kompressoren kører indimellem.

Har du et køle-fryseskab med én termostat, skal du derfor være ekstra opmærksom på ikke at lade det stå i et uopvarmet rum, da det kan ødelægge dine frostvarer. Det kan fx være et problem i et sommerhus, som ikke benyttes i vinterperioden.

Den omvendte problematik opstår i et varmt rum om sommeren, hvor der ikke er ventilation. Her vil energiforbruget stige, fordi kompressoren risikerer at skulle køre uafbrudt for at holde temperaturen. For hver grad rumtemperaturen stiger, øges elforbruget med 2-5 procent.