Spørg Bolius

Kan fryser der står i koldt udhus ”selv holde sig varm” i en isoleret kasse?

Kære eksperter

Vi har behov for en ekstra fryser i familien og har kun et uopvarmet rum (skur v/carport) som muligt opbevaringssted.

Kan vi anbringe en fryser i en isoleret kasse, så den selv "kan holde sig varm"?

Vi har læst på nettet (TV2), at under 16 grader har en fryser svære betingelser og bliver dyr i drift.

Eller skal vi købe en forholdsvis dyr fryser som er beregnet til at stå i kolde rum?

Vi taler om frysere fra 100-150 liter.

Venlig hilsen Kirsten N

Kære Kirsten N

Frysere er produceret til at fungere i bestemte temperaturer - klimaklasser,  fx skal en fryser mærket klimaklasse N stå i et rum, hvor der er mellem +16° C og + 32° C, mens en fryser med mærket SN kan stå i et rum hvor temperaturen ligger fra +10° C til +32°-, der findes frysere der kan fungere i højere temperaturer helt op til +43°

Derudover er det vigtigt at der er fri ventilation omkring fryseren så kompressoren kan komme af den varme den producerer, ellers øges elforbruget, og der er risiko for skader på fryseren (kompressoren) som garantien ikke dækker.

Skabsfrysere har normalt køleribber på bagsiden, derfor skal de placeres med afstand til bagvæggen og luft over fryseren.  Kummefrysere har ikke køleribber men bruger kabinettets overflade til at komme af med varmen, - du kan læse i den enkelte produktvejledning om det er sider, bagside, front, eller hele kabinettet der skal være fri ventilation omkring.

Så nej det er nok ikke en god ide at anbringe fryseren i et koldt udhus, heller ikke i en isoleret kasse, men det kan muligvis være en ide at isolere hele udhuset hvis du så i vinterperioden kan holde minimumstemperaturen overe enten 10° eller 16° og sommertemperaturen under 32° - alt efter hvilken klimaklasse fryser du vælger at anskaffe (det fremgår af fryserens typeskilt eller brugsanvisningen)

Læs mere her: Kan en fryser stå i et uisoleret skur?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden