Spørg Bolius

Kan grøntsagerne optage gift fra jorden?

Hej Bolius

I vores have står et gammelt gyngestativ lavet af telefonpæle. Vi ved at det har stået der i over 30 år, men sikkert i 50 år. Pælene har en blågrønlig farve.
Vi vil fjerne gyngestativet og lave køkkenhave i stedet. Men er det en dårlig ide, når man tænker på hvad pælene har været behandlet med. Vi bor på sandet jord.

Venlig hilsen Karen M

Hej Karen
 
Jeg kan desværre ikke give et klart svar på dit spørgsmål, da det kan være svært at vide hvad pælene er imprægneret med. Dog er det med stor sandsynlighed ikke kreosot, da dette giver en mørk farvning af træet.
 
Der er ikke lavet mange forsøg med dyrkning af grøntsager i forurenet jord, men noget tyder på at langt de fleste skadelige stoffer, der eventuelt skulle være i jorden, ikke kan optages af planterne, men kun er at spore på overfladen af afgrøder med direkte kontakt til let forurenet jord. Det er derfor i mange tilfælde nok at skylde eller skrælle grøntsagerne grundigt inden de skal spises. Men uden at vide den konkrete risiko for forurening, kan jeg ikke komme med det endelige svar.
 
I kan overveje at få taget jordprøver af jorden og eventuelt udskifte jorden omkring pælene for at være på den sikre side.
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden