Spørg Bolius

Højbed af trykimprægneret træ

Hej

Vi har en køkkenhave med højbed der var her da vi overtog vores hus for 9 år siden. Jeg har ikke spekuleret i
hvad højbedet er lavet af, men nu hvor det skal skiftes pga råd, har jeg sat mig ind i hvad man bør lave et nyt af.

Jeg er sikker på det nuværende er af trykimprægneret træ og mit spørgsmål er nu om jeg skal smide alle jordbærplanter og jord væk og få fat i nye og hvordan jeg skal forholde mig til jorden nedenunder højbedene? De nye skal gerne stå på samme sted men vil forurenet jord komme op i det nye jord?

Håber på svar, tak

Vh Helle Christensen

Hej Helle
 
Jeg kan godt forstå din tvivl, det er nemlig ikke let at finde et helt klart svar. Grunden til dette er nok, at der ikke er lavet nogle endegyldige og entydige undersøgelser på lige præcis trykimprægneret træ og afgrøders evner til at optage stoffer herfra. Og så er der forskel på hvilken imprægnering der bruges. I Danmark har vi fx skrappere krav til hvilke stoffer der må anvendes til imprægnering i forhold til visse andre lande.
 
Generelt fraråder Fødevarestyrelsen at bruge trykimprægneret træ i køkkenhaven, men skriver også at det ikke er sundhedsskadeligt at dyrke i lettere forurenet jord, så længe man følger et par enkle gode råd.
 
De skriver bl.a.:
Fem fornuftige råd om køkkenhave i byen
Jorden i byer er oftest lettere forurenet. Det er ikke sundhedsskadeligt at spise frugt og grønt, der er dyrket i lettere forurenet jord, hvis du følger nogle få og fornuftige råd: 

  • Dæk bar jord i bedene
  • Rengør frugt og grøntsager
  • Skræl rodfrugter inden spisning
  • Husk hygiejne ved havearbejde
  • Dyrk altid grøntsager i ren jord hvis børnene er med

 
Du kan læse mere om Fødevarestyrelsens gode råd til køkkenhaven her Køkkenhave - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk), hvor der også ligger links til undersøgelser af afgrøders optag og påvirkning når de dyrkes i let forurenet jord. 
 
Ud fra disse undersøgelser er der altså ikke noget der tyder på, at planterne optager de skadelige stoffer på jorden, men at de alene findes på overflader med jordkontakt. Altså kun ved direkte kontakt til jorden. Dine jordbærplanter vil altså fint kunne gro i en let forurenet jord, men du bør skylle jordbærplanterne grundigt eller beskytte dem mod direkte kontakt til jorden. Man kan fx lægge et godt lag halm ud mellem planter, så jordbærerne hviler på det.
 
Du kan også, hvis du vil være helt sikker på hvad du dyrker i, få lavet en jordbundsanalyse af den eksisterende jord. I sådan en prøve kan du få svar på hvilke stoffer der er i jorden, og ud fra den oplysning vurdere om du vil skifte jorden. 
 
Du kan læse mere om dyrkning i forurenet jord og få gode råd i denne artikel Kan du dyrke frugt og grøntsager i forurenet jord? (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden