Spørg Bolius

Kan jeg lægge nye klinker oven på det gamle flisegulv?

Hej. Jeg har et spørgsmål angående vores køkkengulv. Vi er i gang med at renovere det gamle køkken og vil i samme omgang lægge et nyt flisegulv. Det eksisterende gulv er kvadratiske fliser (23×23) i noget natursten. Vi havde tænkt os at lægge det nye flisegulv ovenpå det gamle, da der der gulvvarme ind under. De nye fliser skal lægges i et sildebensmønster (61×10). Problemet er så, at de gamle fliser ikke er lagt særlig godt. Nogen steder er der en højdeforskel på 5mm og nogen af de gamle fuger er revnet. Skal vi først hælde noget selvnivellerende ud over? Eller er det nok med et tykt lag fliseklæb? Jeg ser frem til jeres svar, mvh Dorothe

Hej Dorothe

Som prof. rådgiver kan jeg simpelthen ikke anbefale jer at ligge klinker oven på det gulv. Kun hvis det eksisterende gulv ligger helt fast og helt lige vil jeg til nød kunne gå med til dette. Det nye gulv vil ikke ligge bedre, end det gamle. Og selvom I hælder selvnivellerende spartelmasse udover, så vil ej heller det, ligge bedre end underlaget.

Om ikke andet, så kunne I måske hugge de løse klinker op og fugerne ligeså. Og så hælde den nivellerende masse ud over her. Men generelt, vil jeg anbefale en dybdegående sikring af gulvet. Jeg er godt klar over jeres udfordring med gulvvarme, som jeg så næsten kan regne ud er elektriske måtter. Men hvis klinkerne er så løse, at de revner gulvet/fugerne, så burde de være til at tage op, uden at de ødelægger gulvvarmen.

Ligger klinkerne på en let gulvkonstruktion, (træ) så er dette årsagen til revnerne. Og i værste fald, vil det også kunne forplante sig til de nye klinker.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden