Spørg Bolius

Kan jeg opbevare bøger under sengen - uden risiko for skimmelsvamp og dårligt indeklima?

Hej Bolius

Som forfatter har jeg papkasser fyldt med bøger under min dobbeltseng, således at hele gulvtæppet under sengen er dækket med bogkasser, som støder op til lamellerne under sengen.

Huset er et træhus fra 2010 og ganske tørt.

Kan det give fugt- eller svampeproblemer el. lign. i trægulvet, gulvtæppet eller madrassen?

Bør jeg løfte kasserne en smule fra gulvet, og i så fald hvor meget?

Og bør jeg ditto hæve sengen? Og hvor meget luft bør der i givet fald være mellem bogkassen og seng? Har I andre råd i den forbindelse?

På forhånd mange tak for jeres svar.

Med venlig hilsen

Mikie

Hej

Jeg vil anbefale, at der er en vis form for ventilation omkring sengen. Der bør være mindst 10 cm under lamellerne, så der kan komme frisk luft til.

Hvis du så også hæver kasserne op over gulvet, så der er mindst 5 cm luft under.

Jo større areal kasserne dækker, des større skal afstanden mellem bogkasserne og gulvet være for, at der kan etableres tilstrækkelig ventilation. Så hvis kasserne dækker hele arealet under dobbeltsengen, uden mellemrum, bør der nok være 10 cm både over og under bogkasserne.

Jeg tænker, at bøgerne også nemt kan komme til at lugte lidt hengemt (af skimmelsvamp), når de ligger under sengen i soveværelset. Vi afgiver rigtig meget fugt, når vi sover, dels som sved og dels i form at fugt i luften, vi udånder.

Derfor er det vigtigt, at der bliver luftet ud i soveværelset, helt generelt. Og når der så er så meget papir inde i rummet, som kan optage en masse fugt, er det ekstra vigtigt, der luftes ud. Mindst 3 gange dagligt i 3-5 minutter, med gennemtræk. Og gerne flere gange hvis muligt.

Det er ikke en god ide at have vinduet åbent hele tiden da det vil give en underafkøling af konstruktionerne (og bøgerne), og så vil der nemt kunne dannes fugt og dermed skimmelsvamp.

Læs mere: 5 ting du ikke bør have i soveværelset

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden