Spørg Bolius

Har jeg som lejer krav på at min entredør bliver indbrudssikret?

Hej Bolius

Etablering af karmsikring ved adgangs dør.

Det Kriminalpræventive Råd oplyser flere anbefalinger til sikring af en bolig. En af disse anbefalinger handler om etableringen af en såkaldt stålkarm i forbindelse med boligens adgangs døre. Stålkarmen monteres på den bestående trækarm og fastgøres i murværket bagved trækarmen. Stålkarmen bevirker, at det f.eks. ikke er muligt at bryde en dør op ved hjælp af et koben, der placeres mellem døren og karmen.

Mit spørgsmål er, om jeg som lejer i en privat udlejningsejendom (etageejendom) alternativt en almen bolig har ret til på egen foranledning at etablere en karmsikring som beskrevet ovenfor eller om udlejer kan modsætte sig.

I nogle ældre etageejendomme består adgangs døren af en ramme med indfatninger og eventuelt et glasparti øverst. Her vil det være hensigtsmæssigt at forstærke døren fra indersiden med en stålplade, der fastgøres på dørens ramme. Vil udlejer også i dette tilfælde kunne modsætte sig.

Min principielle holdning er, at det bør være en ret for alle borgere, uanset man ejer sin bolig eller er lejer, at sikre boligen bedst muligt med henvisning til Det Kriminalpræventive Råds anbefalinger.

På forhånd tak og med venlig hilsen

Jan N

Svar

Hej Jan N

Tak for dit spørgsmål.

Jeg mener ikke at du kan forlange at få døren og karmen forstærket af din udlejer. Der er ikke krav til at boliger skal tyverisikres ved fx forstærkning af karm og dørblad. Det er heller ikke et af de tiltag der anbefales på siden Bo Trygt, som blandt andet Bolius, Realdania og Det Kriminalpræventive Råd står bag. BoTrygt

Din dør er formodentlig sikret/udformet på den måde, som lovgivningen anbefale og derfor kan du ikke forlange yderligere tiltag.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden