Det kan virke som en skør idé, men sølvpapir fra køkkenskuffen eller en rulle metalfolie fra fx byggemarkedet bag radiatoren kan faktisk være med til at give en større følelse af varme i rummet. 

Fænomenet hedder refleksiv isolering og fungerer ved, at varmestrålingen fra radiatoren bliver reflekteret tilbage i rummet i stedet for i nogen grad at blive ’opsuget’ af ydervæggen. Der bliver ikke decideret ekstra varme i rummet, men varmen føles anderledes, hvis man opholder sig i nærheden af radiatoren.

Refleksiv isolering kender vi også fra fx energiruder, hvor der er påsat usynlig metalbelægning på indersiden af glasset, så man sikrer, at varmen sendes tilbage i rummet.

Hvornår giver det mening at bruge refleksiv isolering?

Det giver bedst mening at bruge refleksiv isolering i en række bestemte tilfælde. Ofte i ældre, uisolerede huse, hvor der er radiator-nicher af massivt murværk. Her er der nemlig stor forskel på temperaturen, fordi der er varmt ved radiatoren og koldt udenfor, og varmen ryger ud gennem enkeltvæggen, der ikke er særligt godt isoleret. 

Derudover fungerer refleksiv isolering bedst i mindre lokaler, hvor du opholder dig i nærheden af radiatoren, hvor varmen føles anderledes med refleksiv isolering.

Hvordan sætter man sølvpapir eller refleksiv isolering op bag en radiator?

Det er muligt at benytte almindeligt sølvpapir fra køkkenskuffen, men ellers kan du købe færdige produkter mange steder. Det ligner nærmest bobleplast med folie på.

Hvis du benytter almindeligt sølvpapir, kan du sætte det op med spraylim eller fugte bagsiden og klistre det direkte på væggen eller på en plade, der sættes op på væggen. Du får den bedste effekt ved at vende den blanke side ud mod radiatoren. Du kan gøre det samme med et færdigt produkt, som du fx har købt i byggemarkedet.

I begge tilfælde – om du benytter sølvpapir eller et færdigt produkt – får du den bedste virkning ved at have fri luft både foran og bagved metalfolien, fx ved at opsætte lister mellem væggen og pladen med folie, som vender mod radiatoren.

Endelig skal du være opmærksom på fugt og skimmel, der kan opstå ved at opsætte organisk materiale på væggen.