Spørg Bolius

Refleksiv isolering - er det effektivt?

Hej Bolius

Effektivitet af radiatorreflektorfolie -  kan vi undgå varmetab til ydervægge?

vh
Ulrik

Hej Ulrik.
 
Refleksiv isolering, eller blot en metalfolie fungerer primært ved at bremse varmestrålingen, og kaste varmen tilbage i rummet.
Det kan igve fin mening steder hvor der er begrænset plads. Som udgangspunkt virker de dog bedst hvis der er luft på begge sider af produktet. 

Vi kender metalfolien fra mange forskellige typer anvendelse ex. ved energiruder, hvor der er monteret usynlig metalbelægning på indersiden af glasset for at sikre at varmen reflekteres tilbage i rummet. Ligeledes bruges folietæpper til personer som er underafkølede – kropsvarmen reflekteres tilbage, i stedet for at blive afgivet til omgivelserne.
Det kan derfor godt bruges bag radiatorer, hvor man ønsker varme reflekteret tilbage i rummet.
Lambdaværdien i de refleksive varmemåtter er generelt højere (dårligere) end øvrige traditionelle isoleringsmaterialer (glasuld, stenuld, polystyren, papiruld), men effekten af folien fungerer godt ved strålevarmeeffekten, hvor varmen kastes tilbage i rummet, og ikke i samme omfang ”opsuges” af ydervæggen. Dog oplyses oftest R-værdi (isolans) for denne type isolering, frem for lambdaværdien, som så skal sammenholdes med tykkelsen (inklusiv en mængde luft på hver side) for at finde lambdaværdien. 

Se også: Hvad betyder U-værdi? (bolius.dk)
 
Med venlig hilsen

Christina Schjervig
Fagekspert

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden