Spørg Bolius

Kan ventilationsanlæg give ekstra støv i nybygget bolig?

Hej Bolius

Kan et ventilationsanlæg give ekstra støv i boligen ?

Vi bor i et tre år gammelt Huscompagnihus med ventilationsanlæg; vi skifter filter som foreskrevet, luften udskiftes som anbefalet over to timer.

Vi synes, at der er mere støv her end i vores gamle hus fra 1888; der er ikke nogen væsentlig miljøforskel på de to steder, vi har boet (det er landlige omgivelser).

Med venlig hilsen Carsten N

Hej Carsten

Som udgangspunkt burde et ventilationsanlæg ikke give mere støv end ved udluftning. Der vil i nye huse altid være noget mere støv en i ældre huse. Selve udførelsen af huset støver enormt, og selv om der er blevet gjort rent, kan der gemme sig meget byggestøv i revner og sprækker i meget lang tid efter.

I kunne få renset ventilationsrørene for at være sikker på, der ikke er støv i rørene, men hvis Ii skifter filtre, burde det ikke være herfra, støvet kommer. Jeg tror, det er byggestøv, som stadig findes i huset, og som vil forsvinde langsomt over en årrække.

Men derudover giver et ventilationsanlæg ofte lang bedre luftudskiftning, og alene af den grund kan man måske opleve mere støv i huset.

Læs mere om ventilationsanlæg i: Sådan undgår du støj og træk fra dit ventilationsanlæg

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden