Spørg Bolius

Købt ældre hus uden ventilationsanlæg - hvordan får vi det bedste indeklima?

Hej Bolius

Jeg har købt et hus fra 1978. Jeg har tidligere haft ventilationsanlæg i en ny lejlighed, som sikrede ren luft, ingen fugt, godt indeklima mm.
Hvordan sørger jeg for det i et ældre hus?
Kan der installeres et lignende system i en ældre bolig?
Jeg har hørt om firmaer, der producere rørfri ventilationssystem, men jeg er i tvivl om, hvor effektivt det er. Kender I noget til det?

hilsen Søren

Hej Søren

Tillykke med huset.

Den bedste løsning er faktisk:

  • At lufte ud, med gennemtræk i 3-5 minutter, 3 gange dagligt, fx om morgenen, når man kommer hjem fra arbejde, og om aftenen inden man går i seng.
  • Altid at anvende emhætten når der laves mad. Det skal være en emhætte med afkast til det fri.
  • Sørge for at lufte ud i badeværelset efter badet eller at lade ventilatøren køre i 10-15 minutter efter badet.
  • Undlade at tørre tøj indendørs.

Følger man disse råd vil du have mindst en lige så god indenfor som hvis du har et ventilationsanlæg. Og seneste målinger viser faktisk at det er ofte er endnu bedre med udluftning og emhætte.

Hvis du vil have mekanisk ventilation, findes der et-rums ventilatorer som ikke kræver rørføring men placeres i de enkelte rum. Der findes forskellige mærker men Duka one og Klimair er nogle af producenterne.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden