Spørg Bolius

Kan vi droppe tørretumbler, også om vinteren - vi har varmepumpe?

Hej Bolius

Vi må tørre vasketøj inden dørs i våde perioder, da vi ikke har noget overdækket areal i vores rækkehus.
Vi har ikke mulighed for at tørre i badeværelse, så det hænger i stuen.
Vi har varmepumpe. Vi overvejer en vasketørremaskine ( kun plads til et stk hvidevare i badeværelset ), men i disse tider, er det jo nærmest skamfuldt... eller er det i virkeligheden den bedste løsning i vores tilfælde ? Varmepumpen skal jo på overarbejde, når det våde vasketøj hænger der. Det tager ca 1,5 døgn før 1tørrestativ er tørt i stuen. Jeg vurderer, vi kommer til at bruge tumbler ca 1 - 2 x pr uge, ca 3 måneder om året. ( vi ha tørrestativ i det fri til resten af året )

Mange hilsener fra Lis J

Det er et interessant dilemma. For det er jo frygtelig nemt altid blot at sige, drop tørretumbleren og husk i øvrigt at tørre dit tøj udenfor. Det er bare ikke altid en mulighed.
Har i god udluftning i jeres rækkehus og ingen problemer med fugt, så kunne man argumentere for at fortsætte med at tørre tøjet i stuen. Men... man skal være meget opmærksom på at få luftet godt ud, hvis ikke et ventilationsanlæg klare det hele.
Men der er jo også noget komfort i det. I stedet for at have tøjet stående i stuen i 1½ dag, så er det væk efter 1½ time.
Energistyrelsen anbefaler at man - hvis man absolut skal:-) - køber en maskine med energimærke B eller C. Energimærkning apparater | Energistyrelsen (sparenergi.dk)
Det er dog stort set umuligt at finde.
Jeg har fundet en C, som bruger ca 2,5 kWh pr vask+tørring. Har i variabel timeafregning og bruger den på de rigtige tidspunkter af døgnet, så er 2-3 kr/kWh nok meget realistisk (om end vi jo har lært det seneste år at priserne pisker op og ned). Så en vask + tørring vil altså ende på 6-7,5 kr. Brugt 24 gange henover 3 måneder, så er det omkring 160 kr. at I kommer til at bruge på den om året. Så skal den jo så også lige købes ind, og her synes jeg priserne lå omkring 7.500-10.000 kr.
Jeg tror ikke det vil være meget I kan forvente at varmepumpen yder mere fordi der er tøj til tørring. Med mindre I lufter rigtig meget ud. Og her er anbefalingen korte (5-10 min) og intensive udluftninger med gennemtræk 2-3 gange dagligt.
 
Så... det I nok skal gøre op med, hvordan I ser på det:

  • bæredygtigt = tørring i stue og ude
  • økonomisk = tørring i stue og ude
  • komfortmæssigt = ny maskine
  • indeklima = ny maskine
  •  

Tue patursson

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden