Spørg Bolius

Kan vi handle hus selvom køber ikke kan godkendes af banken eller få realkreditlån?

Hej Bolius

På de små øer i det sydfynske er det både svært at sælge og få lov til at købe de små billige huse.

Vi kender såvel en sælger, der gerne vil af med et hus og en potentiel køber, der af forskellige grunde ikke kan låne pengene til det.

"Køberen" vil komme til at sidde væsentligt billigere end de gør nu i en lejebolig. Sælger har arvet huset, så de står ikke lige og mangler ikke pengene, men vil gerne af med huset og det arbejde, der følger med.

Kan sælger selv finansiere huset for køber ved f.eks. at få en udbetaling og køberne så afdrager direkte til sælger hver måned? Er det det, der hedder et ejerpantebrev?? Jeg kan ikke rigtig finde et klart svar på det nogen steder.

Mvh Birte

Kære Birte Andersen

Jo - køber kan sagtens finansiere købet med en passende udbetaling og udstedelse af et sælgerpantebrev. Af hensyn til sælgers sikkerhed og set i lyset af de lave boligpriser på de sydfynske øer, vil jeg foreslå en ud betaling på ikke under 20 procent af købsprisen. Køber og sælger bliver herefter enige om betingelserne i pantebrevet, herunder rentesats, løbetid og indfrielseskurs ved førtidig indfrielse. Sælger skal være opmærksom på, at han ikke nødvendigvis kan sælge pantebrevet til kurs 100 og at kursen på pantebrevet falder, hvis obligationsrenten stiger. Det vil være en god idé, at kontakte en advokat, der kan hjælpe Jer med at strikke en finansieringsløsning sammen – eventuelt baseret på standardvilkårene i et sælgerpantebrev. For at få en fornemmelse af kursniveau og omkostninger, kan I eventuelt kontakte et pantebrevsfirma som eksempelvis Udenombanken.dk eller husejer-kredit.dk.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden