1. Undersøg markedet grundigt inden et køb

Du står bedst rustet, hvis du har forberedt dig godt, inden du sender et bud af sted. Undersøg fx, hvor desperat sælger er for at komme af med huset, hvad lignende boliger i området har kostet, hvor mange gange har boligen været til salg, og om prisen tidligere er sat ned?

Sørg for at have flere huse i kikkerten, når du skal forhandle pris - så er det lettere at bevare fornuften og få en god pris.

  1. Gå huset efter i sømmene

Tjek huset godt igennem, så du ikke køber et hus med skader, du ikke kendte til. Tilstandsrapporten kan give et fingerpeg, men det er også en god idé at få en person med byggeteknisk indsigt til at gennemgå huset for dig. Hyr evt. en uvildig byggerådgiver, som typisk tager 5.000-8.000 kr. for at foretage et huseftersyn.

Et grundigt tjek kan spare dig for meget besvær og mange senere udgifter. Hvis gennemgangen afslører skader på huset, kan det også hjælpe dig med at få et afslag i prisen.

  1. Overvej en strategi for fejl og mangler

Mange huskøbere prøver at få et afslag i husets pris for fejl og mangler i tilstandsrapporten, men det er ikke sikkert, at det er den bedste idé.

I stedet kan det være en fordel at lave en aftale med sælger om, at tingene bliver lavet for hans regning, inden du flytter ind. Det kan fx være en god idé, hvis du er usikker på, hvor meget det vil koste at udføre arbejdet.

Er det en mindre opgave, som du selv kan udføre, kan det bedre betale sig at få afslag i prisen. Forlang et nedslag, som svarer til en håndværkers pris, og fiks selv skaden.

  1. Alliér dig med en økonomisk rådgiver

Få fat i en uvildig rådgiver, fx en boligøkonom eller en advokat, hvis du mangler indsigt i boligøkonomi. En ejendomsmægler varetager udelukkende sælgers interesse, derfor kan det som boligkøber være rart at sparre med en, der ser tingene fra dit synspunkt.

Økonomisk rådgivning i forbindelse med et huskøb kan være med til at sikre, at du får det rigtige boliglån, at din økonomi kan klare investeringen, at handlen juridisk er i orden, og at dine omkostninger ved købet bliver så lave som muligt.

  1. Undersøg om du skal overtage sælgers lån

Når du skal købe hus, har du normalt mulighed for at overtage sælgers realkreditlån. Hvis det er en lånetype, som passer til din økonomi, kan det være en fordel. Det vil nemlig spare dig for omkostninger til fx tinglysningsafgift, kurtage og kursskæring, der er forbundet med at optage et lån af samme størrelse. Besparelserne kan løbe op i et femcifret beløb.

Hvis du kan se en fordel i at overtage et lån af sælger, men skal låne for mere, end sælgers hidtidige lån, kan du optage et supplerende lån. I så fald vil du bl.a. spare penge på tinglysningsafgiften til staten, som skal betales, hver gang du optager et lån, og som udregnes ud fra en procentsats af lånets størrelse. Afgift skal så kun betales af det nye, supplerende lån.

Oplysninger om sælgers låntype fremgår af salgsopstillingen. Realkreditinstituttet skal godkende, at du overtager lånet.

  1. Shop blandt banker og realkreditinstitutter

Du kan normalt låne op til 80 procent af ejendommens værdi gennem et realkreditlån. De fleste førstegangskøbere henter de næste 15 procent af købesummen som et banklån, mens udbetalingen på 5 procent er obligatorisk.

Banker samarbejder med bestemte realkreditinstitutter, og der kan være stor forskel på de priser og vilkår, de tilbyder. Undersøg markedet, og tag ikke blot imod det tilbud, du får fra din eksisterende bank.

Vær bl.a. opmærksom på realkreditinstitutternes bidragssatser. Det er ofte her, der er forskel og dermed penge at spare. Dog kan en lav bidragssats risikere at blive hævet i løbet af lånets løbetid. Dermed er der ikke garanti for, at det billigste lån på markedet forbliver billigst.

Sammenlign banklån og realkreditlån på mybanker.dk

  1. Brug opsparing og undgå dyrt boliglån

Har du en opsparing i aktier eller obligationer, kan det måske betale sig at sælge dem og i stedet lægge pengene i en kontant udbetaling på huset. Det kan især være relevant, hvis du skal optage et banklån til en høj rente.

Tjek, om det årlige afkast på dine værdipapirer er lavere end de årlige renteudgifter til banklånet. Er de det, kan du overveje at indskyde opsparingen som udbetaling på huset og dermed minimere dine låneomkostninger.

  1. Find den billigste forsikring

Undersøg, hvor du kan få den billigste husforsikring. Priserne på markedet kan variere op til 30-40 procent. 

Sammenlign forsikringer på forsikringsguiden.dk.

  1. Afdrag på dine lån

Jo lavere din gæld er i forhold til boligens værdi, jo mindre er dine omkostninger til realkreditinstituttet og banken også i form af mindre rente- og bidragssatser.

Har du et rentetilpasningslån, er det en god idé at afdrage så meget som muligt, mens renten er lav. Det vil spare dig for penge, når renten stiger, fordi du så skal betale renter af et lavere beløb.

Undersøg, om du er bedre stillet økonomisk ved at få afdragsfrihed på dit realkreditlån og i stedet bruge de sparede afdrag til at betale dit banklån hurtigere ud. Et banklån har som regel en højere rente end et realkreditlån.

Afdragsfrihed bør dog aldrig bruges til at finansiere et højere privatforbrug. Har du penge til også at afdrage på dit realkreditlån, er det at foretrække.

  1. Tænk langsigtet

Det er en dårlig investering at købe en bolig, du kun skal bo i i få år. Ligesom det er dyrt at købe bolig, er det nemlig også dyrt at sælge.

Regn med, at omkostningerne til et salg og køb af en ny bolig løber op i ca. 10 procent af boligens pris. Så sørg for at finde et hus, du kan bo i mange år frem. Det begrænser risikoen for, at du sætter penge til, når huset engang skal sælges igen.