Når du skal finde bolig

  • Få styr på økonomien og boliglånet
    Dan dig et realistisk overblik over, hvad boligen må koste. Lav et budget, og lad en uafhængig, økonomisk rådgiver eller banken hjælpe dig med at få overblik over din økonomiske situation, så du har styr på, hvad du har råd til at sidde for om måneden. Få også hjælp til at vælge det boliglån, der passer bedst til dig og din økonomi – en bolig er formentlig dit livs største investering, og et forkert valg kan koste dyrt.
  • Kend dine behov
    Formulér dine krav til en kommende bolig, inden du går på jagt – ellers kan du komme til at købe en bolig, der ikke passer til dig. Tænk fx over, hvor meget plads du har brug for nu og i fremtiden – er der fx mulighed for en tilbygning, hvis du skal have børn? Og er boligen placeret det rigtige sted i forhold til fx job, natur, skole og offentlig transport?

Når du har fundet en bolig

  • Gennemgå husets tilstandsrapport
    Se tilstandsrapporten grundigt igennem. Den kan give dig en fornemmelse af husets stand og omfanget af skader. Den er dog ingen garanti for, at der ikke er andre skader end dem, der er omtalt i rapporten. Det er sælger, der skal betale for tilstandsrapporten og sørge for, at den bliver lavet.
  • Tjek husets energimærkning
    Udgifterne til varme kan i nogle tilfælde være større end udgifterne til boliglånet. Energimærket kan give dig et billede af boligens energimæssige stand og behovet for forbedringer i fremtiden. Det er lovpligtigt, at sælger får lavet en energimærkning af boligen.
  • Få rådgivning af en byggesagkyndig eller anden byggerådgiver
    Gennemgå huset med en byggesagkyndig, som kan uddybe bemærkninger i tilstandsrapporten, og finde andre skader og farer. Han kan også fortælle, hvad det ca. vil koste at få udbedret fejl og mangler. Hvis der er større skader, kan du bruge det til at forhandle prisen på boligen ned.
  • Sæt din ind i området omkring boligen
    Med en hushandel følger også både naboer og lokalområde. Undersøg derfor, om området rummer de kvaliteter, du efterspørger. Læs referater fra grundejer- eller ejerforening og find ud af, om der er konflikter eller planer om store investeringer i fremtiden, der kan påvirke dig økonomisk – fx om kommunen vil separere regnvand og spildevand, det kan koste dig op mod 150.000 kr. Tjek også kommunens lokalplaner for området, og om det er en offentlig eller privat vej, det sidste kan betyde store udgifter.

Når du skal gennemføre boligkøbet

  • Overvej en ejerskifteforsikring
    De fleste tegner en ejerskifteforsikring, når de køber bolig, og det er en god idé, for ejerskifteforsikringen dækker, hvis der viser sig at være fejl og mangler i boligen, som ikke er omtalt i tilstandsrapporten. For at få denne forsikring skal der være lavet en tilstandsrapport. Ejerskifteforsikringen løber typisk 5 eller 10 år, og udgiften deles mellem sælger og køber.
  • Alliér dig med en advokat
    Sørg for at få et advokatforbehold med i købsaftalen, og lad en advokat gennemgå købsaftalen, inden du skriver under. Få også advokaten til at gennemgå tilstandsrapport, energimærkning og ejerskifteforsikringstilbud for at sikre, at alle de juridiske forhold er i orden.
  • Vær sikker på finansieringen
    Lav et forbehold om, at din bank skal godkende købet og finansieringen. På den måde har du tid til sammen med din bank at regne på økonomien og beslutte, hvilke boliglån du skal vælge.