Spørg Bolius

Kan vi smide skvalderkål og anden ukrudt i kompostbunken?

Goddag Bolius

Jeg bor i sommerhus og har en generel levevis, herunder en have, hvor jeg forsøger at agere med ansvar og opmærksomhed på selvforsyning, klimaaftryk, insekter og fugleliv, den slags.

Herunder har jeg efterhånden tilkæmpet mig at kompostere mit eget haveaffald og til gengæld blive selvforsynende med god kompost.

Men ukrudt har jeg stadig - og det er jo ikke en traditionel mønsterhave, jeg har, så det handler bl.a. om skvalderkål og padderokker.

Det har jeg andre år kørt på genbrugspladsen, men i år ubeslutsomt samlet på en presenning. Nu har jeg lige skippet bilen af, så jeg skal helst finde en god måde at behandle dette “tunge” ukrudt på egen matrikel.

Har I nogle forslag?

Mvh Birthe J

Hej Birthe

Skvalderkål kan sagtens indgå i en almindelig kompost, men vil du være helt sikker på, at rødderne ikke overlever og spredes ud på ny, skal du sørge for, at alle plantedele er helt døde, inden de kommer på kompostbunken. Det kan gøres i en spand med vand, hvor i man lader plantedelene rådne eller ved at lægge planterne i en tætlukket sæk, og stille den i solen et par uger, så plantedelene bliver ”brændt af”. Herefter kan de komme med i den almindelige kompostbunke.

Padderokker er lidt svære at have med at gøre, da de er mere sejlivede, og skal have meget højere temperaturer end skvalderkål før de ”brænder af”. Derfor er du desværre nok nødt til at samle dem sammen og få dem fragtet til genbrugsstationen. Deres kompostering af haveaffald, når meget højere temperaturer, end vi normalt kan i en privat kompost, og padderokkerne vil derfor ikke overleve her.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden