Spørg Bolius

Købt hus fra 70'erne - kan vi isolere gulvet uden at grave ud?

Hej Bolius

Vi har købt et hus fra 70érne . Det er et beton hus med 1 strenget fjernevarme.

Vi fjerner gulvtæpperne opdager vi at der mangler gulv der hvor skabene har stået, og er ødelagt ved radiatorerne. Jeg kigger så under isoleringen. Jeg opdager at varme rørene til radiatorerne ligger langs betonen under gulvet uisoleret. Der kun er 5 cm isolering som ligger i toppen at gulvet. Der er 15 cm fra beton op til gulvet.
Jeg søger på regler om isolering samt finder de gamle byggeplaner for huset. Jeg kan at der ingen isolering er under betonen. Kun grus, små sten og en fugtspære. Ud fra den viden kan jeg se at jeg kun må ligge 75 mm isolering i midten af huset og 50 mm isolering ud langs ydervæggen.
Vi har ikke Økonomi til at banke betonen op for at ligge 300 mm isolering og vi ønsker ikke gulvvarme.
Kan det betalt sig at hive parket gulvet op for at isolere rørene?
Er der noget vi kan gøre så vi kan isolere med 100 mm isolering?
Findes der noget der isolere bedre end rockwool?

mvh peter

Hej Peter M

Med et nyt - gammelt - hus kommer mange 'sjove' opdagelser. Vi prøver altid at få folk til at tage en byggesagkyndig/byggerådgiver med når man skal beslutte sig for at købe et hus. Men ligeså ofte er min anbefaling at man får besøg af en byggesagkyndig, når man har overtaget huset. Hvad er der af muligheder? Hvilke ting er 'nice to' og hvilke ting er 'need to'? Nogle ting kræver at man undersøger lidt dybere for at finde den rette løsning, og der vil det ofte være næsten umuligt at komme med de rette råd fra et skrivebord langt væk.

Men jeg kan dog svare at
- det hjælper ikke at bruge 75 mm super effektiv isolering, fremfor 75 mm alm. isolering. De 75 mm er med udgangspunkt i hvordan en normal isolering vil påvirke gulvkonstruktionen. Så bliver isoleringen dobbelt så effektiv, så må man bruge mindre isolering. 
- Der er mange andre typer isolering end Rockwool, som jo blot er et mærke som i overvejende grad sælger mineraluld. Der er glasuld, træfibre, pur/pir og mange andre typer. Igen vil jeg pege på at I skal tage snakken med en fagmand, som kan se huset og de muligheder der er.
- At hive hele gulvet op for at isolere rørene mener jeg ikke er rentabelt. Isolering af rør er som regel en af de billigste isoleringsmetoder og som skaber mest værdi for indsatsen og materialeforbrug. Men det er når de er i en kælder eller i en skunk, som er rimelig nem at komme til.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden