Spørg Bolius

Købt hus med jordvarme – er det en god ide at dække elforbruget med solceller?

Hej Bolius

Vi har lige købt et hus, som har jordvarme. Vi har fået oplyst, at der i 2020 er brugt 5689Kw til at drive jordvarmeanlægget alene. Vil det være en fordel at købe solceller som kan nedsætte elkøbet?

Hvis ja, hvor stort et anlæg kan anbefales? Vi hører både for og imod, og nogle siger, at man selv med ovenstående Kw betaler mindre afgift, og at den nedsatte afgift bortfalder, hvis vi selv producerer strøm. Så vi ville rigtig gerne have jeres rådgivning.

Mvh Charlotte og Jens J

Hej Charlotte og  Jens 

Hvis du spørger mig, (og det gør du jo) så giver det vældig god mening med solceller.

Det er jo netop folk med større elregninger, som kan få god virkning af solceller.

Jokeren med solcelleanlæg idag er, at du skal bruge strømmen, NÅR solen skinner. Al den strøm, der produceres og I ikke selv bruger, får I ikke meget for, og man kan næsten sige, det er spildt.

Solen skinner som regel midt på dagen, og det er ikke sikkert, at varmepumpen lige synes, at den behøver at køre der. Derfor er det optimalt med nogle systemer, der kan snakke sammen, og at huset har en buffer. 

Skinner solen eksempelvis, skal varmepumpen lave gratis varme med hjælp fra solcellerne. Denne varme skal enten pumpes ud i huset (radiatorer, gulvvarme) eller lagres i en buffertank. Om aftenen, når solen ikke længere skinner, har man så en tank på måske 200-300 liter fyldt med varmt vand, som huset så kan forbruge for at holde sig varm.

Alternativt kan I overveje en batteripakke til at lagre strømmen, som så varmepumpen (og det øvrige hus) kan tappe fra, når solen ikke skinner.

Solcelleanlægget skal så være stort nok til at kunne levere den strøm, som varmepumper kræver. Så hvis varmepumpen eksempelvis er en 5 KW varmepumpe, skal solcelleanlægget jo gerne kunne levere ca. 5 KWp, (kilowattpeak).

Den nedsatte elafgift har ikke noget med solcellerne at gøre. Men den sparede strømpris fra solcelleanlægget er selvsagt mindre, når du kun betaler den lave elpris holdt op imod en fuld elpris.

Kontakt en solcelleanlægsleverandør og få tilbud på solceller, der passer til jeres hus og installationer.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden