Spørg Bolius

Nyt hus - er jordvarme og solceller en god ide?

Hej

VI står og vil gerne bygge et nyt hus. Vi overvejer derfor forskellige energi former til el og opvarning.

  • Vores nuværende hus er på 73 m2 fra ca 1962.
  • Vores nuværende elforbrug er ca. 4.500 kwh.
  • Vores nuværende varmeregning er omkring 11.000 kr (tror det er 1.500 m3).
  • Vores nye hus kommer til at være på 150-170 m2.

Vi har kigget på at lægge jordvarme, og der skulle være have nok ( ca 250 m2). VI blev dog lidt overrasket over, at det brugte 3.0 kw.

Vi overvejer at få sat solceller på taget, som kunne dække vores el-forbrug fra jordvarmen, alm. el-forbrug samt lidt overskud. Hvor stort et solcelleanlæg må man sætte op på et privat hus?

Jeg har hørt, at der kommer ny ordning for solceller her fra februar. Er det en tilbagekøbs ordning, som der tidligere har været, og hvad er tidsperioden for tilmeldingen for denne ordning?

mvh Jørgen

Kære Jørgen

Jordvarme og solceller er en god kombination fordi jo mere el du selv kan anvende i stedet for at sende det retur på nettet, jo mere rentabelt vil det være at etablere solceller. Det er rigtig der er kommet en ny ordning, som dog har været undervejs i mange år. Der er en pulje man skal ansøge, og derfor er det dog ikke med fuldstændig sikkerhed at du kan komme med i den pulje, jeg formoder det er først til mølle princippet. Første ansøgningsrunde til puljeordningen til private husstande bliver igangsat den 16. marts 2015. Kapaciteten på 20 MW for henholdsvis 2013- og 2014-puljerne bliver overført til 2015, således at der i 2015 kan udbydes i alt 60 MW.

Størrelsen på solcelleanlægget må ikke være større end 6 kW pr. husstand, hvis det skal være med i denne pulje. Prisen du kan få pr. kWh er 102 øre, hvis du kommer med i 2015 puljen og 88 øre hvis du først kommer med i 2016 puljen. Elprisen er gælden er 10 år i disse puljer. Du kan læse mere på energistyrelsens hjemmeside: Energistyrelsen - Støtte til el fra solceller

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jesper Stensen, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden