Køb nemme frugttræer

Det er altid en god idé at spørge på planteskolen, hvilke frugttræer der er nemme at dyrke og som giver en god høst.

Der er også forskel på, hvor hurtigt et frugttræ giver frugt. En ’Victoria’-blomme kan for eksempel give blommer allerede året efter, frugttræet er plantet, hvorimod er ’Reine Claude’-blommetræ minimum tager fem år efter udplantning, før der kommer blommer.

Nogle frugttræer giver en rig høst år efter år, hvor andre er kendt for at have få, men meget delikate frugter.

Hvis der er særlige forhold, der gør sig gældende i forhold til lysforhold eller bestøvning, kan en planteskole også oplyse om dette.

Der er også forskel på hvor store træerne bliver, og det er derfor en god idé på forhånd at sætte sig ind i, om det er et pladskrævende træ, du vælger.

Som udgangspunkt kan du beskære et frugttræ, men det kræver meget arbejde, og vælger du en størrelse, der passer til din have, behøver du stort set ikke at beskære.

Plant to sorter

Stort set alle frugttræer kræver fremmedbestøvning. Det vil sige, at der skal være mindst to sorter for at træet bliver bestøvet og giver frugt.

Det andet træ behøver dog ikke nødvendigvis at stå i din egen have. Bor du i et villakvarter, hvor der er et andet æbletræ af en anden sort inden for 50-100 meter, vil det oftest være tilstrækkeligt. Det er tilfældet i rigtig mange villakvarterer.

Har du kun plads til ét træ, kan du eventuelt spørge din naboer, om de kunne være interesserede i at plante en anden sort. Så kan høsten jo deles bagefter og sortimentet udvides.

Falder valget på et pæretræ, er sorterne ’Conference’ og ’Clara Frijs’ gode til at bestøve hinanden.

Mange blomme- og kirsebærtræer er selvbestøvende

Flere blomme- og kirsebærtræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning.

Vælg blommesorterne "Victoria" og "Opal" og de røde kirsebærsorter "Lapins", "Stella" og "Sunburst", hvis du kun vil have et frugttræ i haven.

Stære kan ikke se de gule kirsebær

Kirsebær findes i gule, rød/gule og røde farver. De mest populære kirsebær er de røde, men det er også dem, stærene bedst kan lide.

Kirsebærtræer er lette at have med at gøre, og den største fjende er fuglene.

Nogle haveejere har held med at putte en oppustet ballon i en indkøbspose og sætte den op i toppen af frugttræet. Det skræmmer efter sigende fuglene væk, så de lader frugterne være.

Læs mere om frugttræer

Læs mere om beskæring, sorter m.m. på havenyt.dk

På hjemmesiderne for Pometet - Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet og Blomstergårdens Pomet ved Viborg kan du finde beskrivelser af mange forskellige frugtsorter.

Du kan også se billeder og læse beskrivelser af forskellige frugttræer på Erling Nielsens Frugtplantage og Planteskole ApS.

Sådan vander du dine nyplantede frugttræer

  • Jorden skal mindst have 20-30 mm vand, hvilket svarer til 20-30 liter pr. kvadratmeter.
  • Vand om morgenen eller om aftenen og natten, så får planterne mest ud af vandet, da der ikke spildes en masse vand på fordampning.
  • Vand i regnvejr, så er jorden mere blød, så vandet lettere kan synke ned i den.

Planternes behov for vand er størst i vækstsæsonen i starten af sommeren. Så det er typisk i maj, juni og juli, at jorden kan trænge til ekstra vand.

Du kan tjekke, om jorden trænger til vand, ved at stikke en finger i jorden eller, endnu bedre, grave lidt ned i den for at mærke, om den føles fugtig. Selvom jorden er tør lige under overfladen, kan den godt være fugtig længere nede.

På DMI's hjemmeside (Danmarks Meteorologiske Institut) er der et såkaldt tørkeindeks, hvor du kan se, om jorden trænger til vand i din del af landet. Find tørkeindekset på siden her - scroll ned til den anden grafik på siden, hvor du kan se en grafik over middeltemperatur. Oppe på pilen over grafikken kan du vælge flere forskellige statistikker, herunder at få vist tørkeindekset på et Danmarkskort. 

Podcast: Mig og min have

Episode 6: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit