1. Plant ikke samme sted

Plant aldrig et nyt blommetræ på samme sted, hvor der tidligere har stået et blommetræ. Plant i stedet et pære- eller æbletræ. Dette gælder for alle frugttræer.

2. Veldrænet jord

Jorden omkring frugttræerne skal altid være veldrænet, så der ikke stå vand omkring træerne om vinteren.

3. Mangel på frugt?

Kommer der ingen frugt, skyldes det normalt, at blomsterne på træet ikke er blevet bestøvet eller der har været en sen nattefrost. Nattefrost i blomstringsperioden kan reducere udbyttet meget.

4. Et spørgsmål om bestøvning

Nogle blommesorter kræver fremmedbestøvning, dvs. at der skal være mindst to sorter, der kan bestøve hinanden, ellers vil træerne ikke bære frugt. Læs om, hvilke frugttræer der kan bestøve hinanden i diverse havebøger eller få vejledning på planteskolen. Andre sorter blommetræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning.

5. Beskæring 

Beskæring af stenfrugttræer skal altid ske lige efter, frugterne er plukket - aldrig om vinteren. Det kan forhindre sygdommen "gummiflod", som er harpikslignende væske på stammer og grene omkring beskæringsstedet.

6. De bedste sorter

Gode sunde blommesorter er "Opal" og "Victoria", der giver meget frugt og har selvbestøvning. "Kirkes" er den bedste blomme, men har meget vanskelige bestøvningsforhold. Kan podes på "Victoria" eller "Opal". Gode sunde mirabellesorter er "Magda Jensen", der er en rød mirabelle og "First" har et gult bær. Mirabeller anvendes i hegn eller hække.

7. Husk at tynde ud

Hvis der er mange blommer på grenene, skal træet udtyndes. Som hovedregel skal der være en håndsbredde mellem de enkelte frugter. Små blommer smager ikke lige så godt som store.

Podcast: Mig og min have

Episode 6: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit