Stikkelsbær er den dejlig ting at have i haven, men du kan ikke plante dem hvor som helst. Her guider Videncentret Bolius dig til, hvordan du bærer dig ad. 

Her planter du dine stikkelsbær:

  • Plant dine stikkelsbær i næringsrig og let sandet muldjord. Her vokser bærrene bedst. 
  • Stikkelsbær kan plantes hele året, hvis de dyrkes i potter.
  • Bærrene modner bedst på et solrigt sted, men kan dog vokse i halvskygge.

Sådan passer og beskærer du stikkelsbær:

  • Fjern gamle grene helt nede ved jorden. Gør det løbende gennem sæsonen, ellers kommer der for mange nye skud, hvilket gør busken for tæt.
  • Sørg for, at der er lys og luft mellem skuddene for at undgå sygdomme.
  • Gød dine stikkelsbærplanter med 20-30 gram N.P.K. gødning i april eller 5-10 cm. kompost. Begge dele drysses ud omkring skuddene på jorden.

Efter høst:

  • Fjern gamle skud ved at klippe dem ned til roden. De gamle skud, som har båret frugt i år, bærer ikke frugt næste år.  
  • Klip dem evt. af, inden du har plukket bærrene af grenen. Så kan du sidde på en stol og plukke bærrene af grenen i fred og ro, i stedet for at stå anstrengt foroverbøjet over busken.

Gode, sunde og velsmagende stikkelsbær sorter

  • ’Achilles’: Store, røde lidt behårede bær. Sød ved modenhed. 
  • ’Green Willow’: Kaldes også for ”grøn flaskebær”, bærrene er store og ovale. Tidlig modning og lidt sure. 
  • ’Hinnomeki’: Findes i 2 forskellige sorter med hhv. røde og gule sorter. Bærrene er små, men gode. 
  • ’Invicta’: Er den eneste nyere sort, som er resistent over for sygdommen ”stikkelsbærdræber”. De modne bær er grønne og søde.

SE TEMA: FRUGT OG BÆR

Sygdomme

  • Svampesygdommen ”stikkelsbærdræber” er den værste plantesygdom, som kan angribe stikkelsbær. Den overtrækker bær og skud med grå- og hvidlige belægninger. 
  • Bærrene er ubrugelige og sygdommen kan ikke bekæmpes.

Podcast: Mig og min have

Episode 6: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit